U trendu

Putniković: Gasovod za veću energetsku sigurnost Srbije

BEOGRAD – Novi gasovod kroz Srbiju, kao nastavak „Turskog toka“, obezbediće diversifikaciju pravaca snabdevanja, jer nećemo više zavisiti od pravca snabdevanja preko Ukrajine, a tranzit će biti jeftniji za 40 dolara na 1.000 kubnih metara gasa, kaže urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković.

Ona je za Tanjug rekla da sama činjenica da više ne zavisimo od tranzita preko Ukrajine povećava energetsku sigurnost i bezbednost Srbije.

Navela je da je izvršni direktor Bugartransgasa Vladimiri Malinov najavio da će u Srbiju, u početku, transportovati 15 miliona metara kubnih gasa dnevno.

„Srbija u zimskom periodu troši nešto malo više od 10 miliona, što znači da ćemo imati podmirene potrebe ove zime za gasom“, kaže Putniković.

Navela je da će moći da se transportuju i veće količine gasa kada gasovod postigne pun kapacitet i kada budu završene kompresorske stanice u Bugarskoj i Srbiji.

„To će biti dobro za razvoj industrije i gasifikaciju cele Srbije“, rekla je Putniković i navela da u Srbiji gasifikacija nije završena južno od Save i Dunava.

Ona je rekla da bi magistralni gasovod od bugarske do mađarske granice, kao krak Turskog toka, koji ide od turske obale Crnog mora kroz Bugarsku i Srbiju, od naredne godine trebalo da bude produžen do Mađarske.

„Mađari su već započeli nastavak gasovoda od granice sa Srbijom, a u planu je produžetak do Austrije, a moguće i do Slovačke“, kaže Putniković.

Navela je da su nacionalni gasovodi projektovani prema pravilima EU i poštovanju lokalnog i evropskog zakonodavstva.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je probni gas već prošao kroz Turski tok u Srbiji i najavio da će zvanično puštanje u rad novog gasovoda u našoj zemlji od bugarske do mađarske granice biti 30. decembra.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša.

Gasovod „Turski tok“ je projekat ruskog „Gasproma“ i turskog „Botaša“ koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju „Balkanski tok“.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ova količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.