U trendu

Putniković: Snabdevanje naftom i gasom nije ugroženo

BEOGRAD – Situacija u Ukrajini može da utiče na snabdevanje Srbije gasom ako dođe do globalnih problema u Evropi sa snabdevanjem gasom i ako bude ugroženo snabdevanje preko Turske, izjavila je za Tanjug urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković.

Istakla je da se nada da do toga neće doći, jer je Turska već izjavila da neće da se opredeljuje ni za Ukrajinu ni za Rusiju, a Turski tok nema fizičke veze sa Ukrajinom, te ne bi trebalo da bude problema u dotoku gasa iz Rusije.

„Naše rezerve su, kako je izjavio direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, dovoljne do kraja grejne sezone i sada zapravo treba pratiti kako će se razvijati gasna situacija u Evropi, jer će od toga zavisiti i koju ćemo cenu gasa mi dobiti za novi ugovor“, istakla je Putnikovićeva.

Podsetila je da sada imamo gas po ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih gasa i da neke najave govore da nova cena ne bi trebalo da bude veća od 600 dolara.

Ukazala je međutim da ako gas u Evropi nastavi da poskupljuje, to bi moglo negativno uticati i na nas.

Govoreći o snabdevanju Srbije sirovom naftom, rekla je da je ono išlo preko Jadranskog naftovoda i da veruje da tu neće biti nikakvih problema.

„Srbija ima rezerve nafte za više od mesec dana, a pretpostavljam da će se ova situacija i brže rešiti. Međutim, kako je nafta počela da poskupljuje, barel je skuplji od 100 dolara, što je maksimum u poslednjih sedam godina, sada bi trebalo pažljivo razmatrati kako će se obezebditi nove dodatne količine nafte, da ne budemo ni ugroženi što se tiče potencijalnih nestašica, ali ni da kupujemo naftu po nekim većim cenama“, istakla je Putnikovićeva za Tanjug.

Osvrnula se i na činjenicu da Srbija ima zamrznute cene derivata na mesec dana i rekla da se čuju najave da bi zamrzavanje moglo da se produži, ali da će dalji potezi zapravo zavisiti od toga kakva će biti situacija na svetskom tržištu nafte.

Kada je reč o globalnoj situaciji sa snabdevanjem Evrope gasom, Putnikovićeva je ocenila da bi ona mogla da se zaoštri ako Evropa odluči da više ne kupuje gas od Rusije, jer bi tada bila usmerena samo na postojeće pravce snabdevanja gasovodom iz Norveške i Alžira i naterana da se snabdeva samo gasom iz LNG, dakle tečnim prirodnim gasom.

„Njegovi kapaciteti u svetu međutim nisu dovoljni da podmire sve potrebe evropskih potrošača, tako da verujem da će se, ipak, naći rešenje ne samo za nastavak snabdevanja ruskim gasovodima, koji već funkcionišu već i da će proraditi gasovod Severni tok 2“, rekla je Putniković.

U prilog ovakvom očekivanju, navela je da u Severni tok nije ulagao samo Gasprom već i evropske kompanije, koje su suvlasnici 50 odsto tog gasovoda i da njima ne ide u prilog da gasovod ostane mrtvi kapital koji se neće koristiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.