U trendu

Radnici Goše nastavljaju štrajk

Radnici fabrike Goša iz Smederevske Palanke odlučili su da nastave štrajk i najavili radikalizaciju, izjavio je danas predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

On je agenciji Beta rekao i da će radnici sutra izvesti viljuškare ispred Upravne zgrade, kako niko ne bi mogao da udje u krug fabrike i dodao će naredne nedelje razmotriti da li će nastaviti i štrajk gladju.

Vujičić je rekao da nije bilo dogovora izmedju radnika i direktora Milutina Šćepanovića o isplati novaca radnicima.

„Direktor je izašao pred radnike i rekao da nema novca i da moramo da počnemo da radimo“, rekao je Vujičić i dodao da radnici najpre traže da im se isplati deo zaostalih dugovanja, pa će se vratiti u fabriku.

Prema njegovim rečima, predstavnici železare iz Smedereva koja je u vlasništvu kineskog Hestila bili su danas u Goši, ali nije postignut konačan dogovor o prodaji vagona.

„Oni će narednih dana izvestiti Gošu da li i žele da kupe vagone“, rekao je on.

Radnici Goše su već gotovo četiri meseca u štrajku.

Proizvodnja je obustavljena zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

Predstavnici radnika Goše  i Ministarstva privrede dogovorili su juče da država reprogramira dugove fondovima i da pomogne toj fabrici da obezbedi poslove sa železarom u Smederevu, a preko kompanije Jugoimport SDPR sa Iranom.

Ministar privrede Goran Knežević rekao je juče da je država je spremna da napravi reprogram dugova prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi, ali tek kada Goša počne da radi, kada se radnici vrate na posao i kada fabrika bude mogla da garantuje isporuku dobavljačima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar