U trendu

Radnicima ponuđeno 250 radnih mesta, produzeno izjasnjavanje

BEOGRAD – Država je radnicima Fijat Srbije ponudila 250 radnih mesta u fabrikama namenske industrije Zastava tervo u Kragujevcu i „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani, izjavio je predsednik sindikata Fijat plastika Zoran Miljković nakon današnjih razgovora pregovaračkog tima sindikata Fijata u Predsedništvu Srbije.

Naveo je da na sastanku nagovešteno kako će zbog širenja proizvodnje u pomenutim fabrikama do kraja godine biti otvoreno još 200 novih radnih mesta, a početkom naredne godine još 300.

Miljković je naveo da je reč o teškim manuelnim poslovima koje ne mogu da rade žene i da će o tehničkim stranama ponude razgovori biti nastavljeni u ponedeljak.

Tvrdi da će sutra otkaz u Fijatu dobiti 492 radnika koji su odbili da idu da rade u Fijatovu fabriku u Slovačku, te da je Stelantis za još sedam dana produžio rok za izjašnjavanje preostalih 1.030 radnika za rad u Slovačkoj, uz izmenjene uslove.

Objasnio je da to znači tri meseca rada, a nakon toga mesec dana odmora u Kragujevcu.

U današnjem razgovoru su učestvovali, kako su preneli radnici Fijata, šef kabineta predsednika Republike Ivica Kojić, ministarka privrede Anđelka Atansković, direktori dve fabrke namenske industrije i predstavnici Ministarstva odbrane.

Nakon sastanka sa predsednikom Vučićem u subotu, najavljeno je da će radnici koji hoće da napuste fabriku dobiti 790 evra po godini staža i da će isplata otpremnina početi već u sredu, a da će za oni koji ne žele da rade u Fijatovim fabrikama u inostranstvu moći da se zaposle u fabrikama u Kragujevcu i Velikoj Plani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar