U trendu

Rajaner s gubitkom od milijardu dolara u fiskalnoj 2021.

LONDON – Irska avio-kompanija Rajaner saopštila je danas da je tekuća fiskalna godina „najizazovnija“ u njenoj 35-godišnjoj istoriji i da će iskazati visok negativan finansijski rezultat, jer države pooštravaju ograničenja putovanja u nastojanju da suzbiju širenje novog soja virusa kovid-19.

Ovaj niskotafirni avio-prevoznik je na putu da zabeleži neto gubitak između 850 miliona evra (1,03 milijarde dolara) i 950 miliona evra za fiskalnu 2021. godinu, koja se završava u martu, prenosi CNBC.

Kompanija je izvestila da je u poslednja tri meseca prošle godine zabeležila neto gubitak od 306 miliona evra, u odnosu na dobit od 88 miliona evra u istom periodu 2019.

Prihodi kompanije su potonuli na 340 miliona evra, naspram 1,91 milijardi evra ostvarenih u poslednja tri meseca prethodne godine.

„Kovid-19 nastavlja da pustoši avio-industriju“, navodi se u saopštenju Rajanera i dodaje je vazdušni saobraćaj bio „ozbiljno pogođen“ u vreme božićnih i novogodišnjih praznika zbog zabrane putovanja izrečene britanskim putnicima krajem decembra, što je rezultiralo drastičnim padom broja putnika od 83 procenta.

Od oktobra do kraja decembra 2020, kompanija je zbog prevezla samo osam miliona putnika, čak 78 posto manje nego u uporednom periodu godinu dana ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.