Randevu aplikacija Bambl izlazi na berzu, očekuje 1 mlrd $

NJUJORK – Kompanija Bambl, koja upravlja istoimenom aplikacijom za upoznavanje, najavila je izlazak na Nasdak berzu i očekuje da će prodajom 34,5 miliona akcija prikupiti preko 1,0 milijarde dolara.

Kompanija je podnela danas zahtev američkom berzanskom regulatoru za realizaciju Inicijalne javne ponude (IPO), pri čemu je najavila početnu cenu po akciji u raspo nu od 28 do 34 dolara po akciji, izveštava agencija „Blumberg“.

Bambl, koji se od drugih aplikacija za upoznavanja razlikuje po tome što daje prednost ženama da naprave prvi potez, nastoji da unovči najsnažniji rast američkog IPO tržišta u poslednje dve decenije, prenosi Rojters. Naime, kompanije su putem IPO-a na američkim berzama u 2020. prikupile rekordnih 168 milijardi dolara, prema podacima firme Delodžik.

Bambl je osnovala Vitni Volf Herd 2014, koja je bila i jedan od osnivača rivalske aplikacije Tinder, koju je potom napustila. Investicioni fond Blekstoun je 2019. godine stekao većinski vlasnički udeo u Bamblu, kada je procenjena vrednost kompanije bila oko 3,0 milijarde dolara.

Među Bamblovim investitorima su i teniska legenda Serena Vilijams i glumica Prijanku Čopra, koja je glumila u tv seriji Kvantiko.

Ova aplikacija, koja je izuzetno popularna među milenijalcima, beleži nagli rast korisnika širom sveta tokom poslednjih nekoliko godina, ali je njenu popularnost prošle godine ugrozila pandemija kovid-19 jer su korisnici zbog mera ograničenja morali da ostaju kord kuće i da se pridržavaju propisane socijalne distance.

U trećem kvartalu 2020, ova aplikcija je imala 42 miliona aktivnih korisnika mesečno i 2,4 miliona korisnika pretplatnika u peruiodu januar-septembar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.