U trendu

Rast evrozone u drugom kvartalu ubrzao, iznosi 0,7 posto

BRISEL – Ekonomski rast evrozone ubrzao se u drugom tromesečju i iznosio je 0,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, prema današnim preliminarnim procenama aencije za statistiku EU, Evrostata, zahvaljujući mnogo jačim performansama u Španiji, Francuskoj i Italiji od očekivanih.

Mada bi preliminarni podaci Evrostata mogli da budu revidirani kasnije, oni ipak ukazuju na otpornost privrede 19-članog valutnog bloka u uslovima rekordne inflacije, naročito troškova energije za industriju, i neizvesnosti izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu, navodi Rojters.

Bruto domaći proizvod evrozone je u periodu april-jun na godišnjem nivou porastao za 4,0 procenta, prema statističkim pokazateljima.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su kvartalni rast od 0,2 posto i od 3,4 procenta na godišnjem nivou u drugom tromesečju, nakon rasta u prva tri meseca 2022. godine od 0,5 odsto na kvartalnom i od 5,4 posto na godišnjem nivou.

Uprkos slabijem od očekivanog reziltata u najvećoj ekonomiji evrozone, Nemačkoj, čiji je kvartali rast iznosio nula procenata, ubrzanju privredne ekspanzije zone evra doprineli su Francuska, koja je nadmašila prognoze s rastom od 0,5 posto, Italija sa znatno jačim rastom od očekivanog od 1,0 odsto i Španija sa jednako iznenađujućim rastom od 1,1 posto na kvartalnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.