U trendu

Raste količina zbrinutog elektronskog i električnog otpada

BEOGRAD – Prošle godine zbrinuto je 120.000 tona posebnog otpada u koji spadaju elektronski i električni otpad, gume, motorna ulja, vozila, akumulatori i baterijek a trend rasta nastavljen je i u sedam meseci ove godine, saopštilo je Udruženje reciklera Srbije.

U udruženju navode da su ovako dobri rezultati velikim delom postignuti zbog boljeg odnosa države prema reciklerima a predsednik udruženja Nikola Egić kaže da je 2021. bila prekretnica u tom odnosu.

„Lane su prvi put nakon 10 godina podsticaji isplaćivani po isteku kvartala, čime je obezbeđena kontiuniranost ovog složenog proizvodnog ciklusa. Reciklažna industrija je krajnjim naporima uspela da izdrži period neizvesnosti, stabilizuje prerađene količine i broj zaposlenih od oko 15.000 ljudi“, rekao je on.

Dodao je da je zahvaljujući politici Ministarstva zaštite životne sredine i Vlade Srbije posle više godina zabeležen rast broja zaposlenih kod operatera od devet posto.

Iz udruženja navode da je od 2010. godine, kada su otvorena prva postrojenja za tretman posebnih tokova otpada, industrija ovog otpada zbrinula 1,1 milijardu kilograma opasnog otpada.

Najveći deo tog otpada čine reciklirane otpadne gume, više od 470.000 tona, zatim električni i elektronski otpad koga je bilo 350.000 tona, te 220.000 tona akumulatora i 55.000 tona otpadnih ulja.
U udruženjju ističu da su u budžetu za ovu godinu predviđena veća sredstva za tretman ovog otpada nego ranije, i da su već realizovani konkursi za prva dva kvartala.

Time su, ocenjuju, posle mnogo godina blagovremeno obezbeđena sredstva za tretman opasnog otpada.
„Srbija ima najjaču reciklažnu industriju u regionu i nastavkom ovakve politike i daljim usaglašavanjem zakonodavnog okvira sa direktivama Evropske unije mogu se očekivati nove investicije i otvaranje velikog broja radnih mesta“, rekao je Egić.

Naveo je i da će se tako očuvati i postojeća, veoma važna radna mesta socijalno ugroženih članova našeg društva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.