U trendu

RCC: Prvo smanjenje cene rominga izmedju EU i Zapadnog Balkana u leto 2023.

 Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izrazila je danas nadu da će prvo smanjenje cene rominga biti u leto 2023. godine i dodala da je krajnji cilj  da cene bueu približno iste do 2027. godine.
Mobilni operateri iz Evropske unije (EU) i sa Zapadnog Balkana, predstavnici Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije danas su razgovarali o planu smanjenja cene rominga u telefonskomm saobraćaju između EU i Zapadnog Balkana, saopštio je RCC.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu je na sastanku izjavila da je, ako se uporedi period pre i posle ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, primećeno povećanje broja korisnika usluga rominga u regionu od 100 odsto, kao i povećanje prometa podataka u romingu do 460 odsto.

„Korisnici rominga sa Zapadnog Balkana napravili su ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili oko duplo više u odnosu na 2019. Nadam se da ćemo prva smanjenja cena rominga videti već na leto 2023.“, rekla je Bregu.

Kako je navela, cilj procesa su direktne koristi za građane regiona i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na Zapadnom Balkanu.

„Tačno je da je smanjivanje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj deo posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja“, rekla je Bregu.

Na sastanku su bili i komesari EU za proširenje ia za unutrašnje tržište, Oliver Verheji i Tieri Breton.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar