U trendu

Reforma penzionog sistema u Holandiji

HAG – Nakon višegodišnjih pregovora, holandska vlada, poslodavci i sindikati danas su objavili predlog novog zakonskog okvira penzionog sistema kako bi ga učinili održivim, s obzirom da je životni vek produžen a ljudi danas češće menjaju poslove.

„Radili smo zajedno kako bismo izgradili jedan od najboljih penzionih sistema na svetu, i sada smo odlučili da ga poboljšamo“, rekao je ministar za socijalna pitanja i razvoj Vuter Kulmes, preneo je AP.

Kao jedna od najvećih promena se navodi predlog da se životna dob potrebna za ostvarivanje prava na penziju ne menja toliko brzo kao što je ranije planirano, kao i to da će oni sa fizički zahtevnijim poslovima ranije sticati pravo na penziju.

Pravo na državnu penziju u Holandiji se stiče sa 66 godina i četiri meseca. Prema novom planu, starosna dob biće „zamrznuta“ sve do 2022. godine, kada će postepeno početi da raste u skladu sa očekivanim porastom životnog veka.

U Holandiji svaki građanin ima pravo na državnu penziju, a većina radnika ulaže i u privatne fondove.

Američka agencija navodi da su reforme usmerene na to da omoguće samozaposlenim radnicima da ulažu u privatne fondove, kao i da omoguće velikim fondovima da prema ekonomskim uslovima svojim članovima plaćaju veći ili manji novčani iznos.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.