U trendu

Rešen problem divljih naselja na obilaznici oko Beograda

BEOGRAD – Deonica obilaznice oko Beograda od Ostružnice do Ibarske magistrale biće završena pre zadatog roka, obećali su ministru građevinarsklava, saobraćaja i infrastrukture Tomislavu Momiroviću predstavnici izvođača radova kompanija Pauer Čajna (Power Ćina) i azerbejdžanskog Azvirta.

Ministru je to obećanje dato tokom današsnje redovne kontrole gradilišta u kojoj je bio sa direktorima javnih preduzeća Putevi Srbije i Koridori Srbije Zoranom Drobnjakom i Aleksandrom Antićem, saopštilo je Ministarsvo građevinarstva,saobraćaja i infrstrukture.

Planirani rok za okončanje radova na ovoj deonici obilaznice bio je april ove godine, podseća se u saopštenju.

Ministar Momirović je izjavio da je na zadovoljavajuć način rešen problem raseljavanja nelegalnog naselja Vijadukt koje se nalazi na trasi obilaznice kod raskrsnice za Resnik.

On je istakao da je to učinjeno uz dogovor sa stanovnicima Vijadukta, i da nije dolazilo u obzir da se ponove greške nasilnog raseljavanje što je bila praksa prethodne vlasti, saopštilo je Ministarstvo.

Ministar je precizirao da je višedecenijski problem raseljavanja 74 romske porodice rešen pažljivom komunikacijom nakon dva meseca pregovora.

„Dva meseca smo intezivno pregovarali, nismo ih gledali kao nekog ko je drugačiji od nas, oni su naši sugrađani. Razgovarali smo direktno, nismo želeli da uključimo stotine ljudi koji bi se bavili sobom i na kraju ne bi našli rešenje. Nismo želeli da ljude na silu iseljavamo, da ih stavljamo u nekakve kontejnere, želeli smo da našim sugrađanima, našoj braći pomognemo, da oni pomognu sebi, i nismo želeli ni po koju cenu da iz ovog problema izađemo nezadovoljni, želeli smo da svi budu zadoboljni“, naglasio je Momirović.

On je zahvalio direktorima javnih preduzeća Putevi Srbije i Koridori Srbije Zoranu Drobnjaku i Aleksandru Antiću za pomoć koju su pružili u rešavanju prblema raseljavanja romskih porodica.

Momirovcić je istakao da je sve vreme u pregovore bio uključeni i zaštitnik građana.

Žiteljima naselja Vijadukt su isplaćena obeštećenja za kuće koje će biti srušene zbog izgradnje obilaznice, tako da će tim novcem oni moći da kupe druge kuće.

„Zahvaljujem Vladi Srbije, zaštitniku građana i Drobljnjaku. Izašli su nam u susret, iselili su nas, dobili smo naknadu u novcu tako da možemo sebi da kupimo kriov nad glavom. Zadovoljni smo. Bili su korektni prema nama, dobili smo to što smo hteli“, rekao je Duško Vasić, jedan od stanovnika naselja Vijadukt.

Njegov nekadašnji komšija Miroslav Marinković je dodao kako jedan broj stanovnika tog naselja tranutno živi u iznajmljenim kućama dok nekupi druge, dok su neki već našli trajni smeštaj.

„Zadovoljstvo je veliko, jer tražimo našu kuću. Sada ćemo napokon imati svoj krov nad glavom, i to je velika sreća“, rekao je Marinković.

Građevinske mašine već su u naselju Vijadukt i uklanjaju stambene objekte kako bi radovi na obilaznici mogli da budu nastavljeni po planu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.