U trendu

RGZ pisao Međunarodnoj konfederaciji sindikata

BEOGRAD – Republički geodetski zavod (RGZ) poslao je pisma Međunarodnoj konfederaciji sindikata, Evropskoj konfederaciji sindikata i Evropskom sindikatu javnih službi reagujući na njihove kritike koje su, navodi Zavod, zasnovane na neistinama sindikalnih lidera i štrajkačkih odbora RGZ-a.

RGZ je saopštio da je u pismu izneo probleme s kojima se suočava zbog, kako kaže, opstrukcija koje prave bez ikakvih argumenata predstavnici štrajkačkog odbora – Savez samostalnih sindikata Srbije, Savez sindikata „Nezavisnost“ i Udruženje Slobodnih i nezavisnih sindikata.

U pismu se navodi da RGZ poštuje sve međunarodne konvencije i sva prava sindikata, kao i da je sindikatima dodelilo posebne kancelarije u Beogradu, kako bi im se omogućilo da slobodno rade i organizuju svoje aktivnosti, a dodeljeno im je i službeno vozilo za aktivnosti van Beograda.

RGZ je u svom dopisu ukazao na to da se u pismu sindikata tvrdi da postoji „drastično kršenje osnovnih radnih prava i slobode sindikalnih aktivnosti“, ali da „nema argumenata koji bi potkrepili ovu tvrdnju“.

Takođe, RGZ navodi da nema argumenata ni za tvrdnju da je „sporazum prekršen odmah nakon sledeće isplate plata“, i dodaje da nije bilo pritužbi u obračunu plata.

Ističu da predsedncu sindikata Mirjanu Jovanović i njenog sina Miloša Jovanovića, nije otpustio direktor RGZ Borko Drašković, već da je otpuštena jer je osuđena na osam meseci zatvora zbog kršenja radne etike, a njenom sinu Milošu Jovanoviću ugovor je istekao 31. decembra prošle godine.

Na navode da je bilo “fizičkih napada na štrajkače”, iz RGZ-a su predočili u pismu da su sve prostorije pokrivene video nadzorom, što omogućava da se proveri da fizičkih napada nije bilo.

Država je poslodavac zaposlenih u RGZ, a plate su definisane Zakonom o platama državnih službenika, tako da se o pltama, navode u RGZ-u, može pregovarati samo sa Vladom Srbije i dodaju da je Sporazum o okončanju štrajka potpisan od strane ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

„Sporazum o okončanju štrajka upućen je Vladi Srbije od strane štrajkačkog odbora kao konačni dokument, bez mogućnosti pregovaranja, po sistemu ‘kljuc u ruke’. Vlada je prihvatila i potpisala taj dokument kao takav, čime je u potpunosti prihvatila zahteve štrajkačkog odbora“, piše RGZ u pismu i dodaje da je Sporazumom definisano da zaposleni imaju produženi prekovremeni rad i određeno dostavljanje potrebne dokumentacije.

Rukovodstvo RGZ je naglasilo da je ono u potpunosti poštovalo sporazum prilikom obračunavanja plata, ali da je štrajkački odbor odlučio da prekrši svoje zahteve i zatražio od zaposlenih da ne podnesu svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za zakonsko obračunavanje plata.

„Rukovodstvo RGZ-a ne može dati odgovor zašto su sindikalni lideri to učinili“, dodaje se dalje.

U RGZ-u ima 3.000 zaposlenih, a od 170 katastarskih službi u Srbiji, kako navode, samo 22 su izjavile da su u štrajku, pa tako štrajkački odbor nema podršku većine zaposlenih.

Rukovodstvo RGZ pozvalo je predstavnike Međunarodne konfederacije sindikata, Evropske konfederacije sindikata i Sindikata Evropske Unije za javne službe da posete RGZ kako bi se lično uverili da tvrdnje sindikata nisu tačne.

Isto pismo će, kako su najavili, proslediti i Svetskoj banci, premijeru, zameniku premijera i ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnicima sindikata u Srbiji i RGZ i srpskim medijima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.