U trendu

Rio Tinto nastavlja geološka istraživanja u Srbiji

Kompanija Rio Tinto danas je saopštila da će do kraja 2017. godine uložiti više od 20 miliona dolara u završetak studije o opravdanosti projekta litijuma i bora „Jadar“ u Srbiji i da je od vlade dobila odobrenja za geološka istraživanja na tom projektu.
Ta kompanija je do sada uložila više od 70 miliona dolara u razvoj projekta „Jadar“ u blizini Loznice.

Istaknuto je da je Srbija i dalje jedino mesto na svetu gde je pronadjen jadarit, novi mineral koga su 2004. godine pronašli geolozi Rio Save, ćerke kompanije Rio Tinto grupe. „Jadar“ je medju najvećim ležištima litijuma na svetu, a bogato je i borom.

Ako dodje do njegove realizacije, projekat „Jadar“ će obuhvatiti moderan rudnik i fabriku za preradu rude i mogao bi da snabdeva više od 10 procenata svetske potražnje za litijumom u dalje proizvodne namene, uključujući proizvodnju baterija i vozila na električni pogon, najavila je kompanija Rio Tinto.

U naredne dve godine projektni tim te kompanije izradiće brojne studije, kako bi što preciznije bila procenjena tehnička, ekološka, ekonomska i društvena održivost projekta.

Rio Tinto je jedna od najvećih rudarskih kompanija u svetu, sa sedištem u Velikoj Britaniji, a u Srbiji je osnovala firmu Rio Sava eksplorejšn. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.