U trendu

Roskomnadzor podneo tužbe protiv Gugla i Mete

MOSKVA – Ruski državni regulator u sektoru komunikacija Roskomnadzor podneo je tužbe protiv američkih tehnoloških kompanija Gugl i Meta kojima bi mogle da budu izrečene kazne u visini od pet do 10 posto njihovih godišnjih prihoda u Rusiji, saopštio je Okružni sud u Moskvi.

Roskomnadzor je u oktobru zapretio Alfabetovom Guglu i Metinom Fejsbuku kaznama u izvesnom procentu njihovog godišnjeg prometa zbog uzastopnog neizvršavanja naloga da brišu sadržaje koje Moskva smatra nezakonitima, prenosi Rojters.

Ruski zakon dozvoljava da kompanije budu kažnjene u iznosu od 5,0 do 10 posto godišnjeg prometa za opetovane prekršaje.

Moskovski Okružni sud u Taganskom okrugu saopštio je da je ročište za obe kompanije, od kojih nijedna nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom, zakazano za 24. decembar.

Rusija je pojačala nadzor nad stranim tehnološkiom kompanije u nastojanju da uspostavi veću kontrolu nad internetom. Gugl je ove godine platio više od 32 miliona rubalja kazni. Gugl, Tviter i Meta znatno su smanjili broj objava koje je Moskva zabranila na svojim platformama.

Rusija je prošlog meseca zatražila oda 13 stranih, uglavnom američkih tehnoloških kompanija, da do kraja 2021. godine uspotave zvanična predsatvništva na ruskom tlu ili da se suoče s mogućim ograničenjima ili potpunim zabranama rada, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.