Rusija i Srbija pregovaraju o kupovini „suhoja“ SSJ-100

Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote srpskog nacionalnog avio-prevoznika „Er Srbija“ kupovinom ruskih civilnih aviona „Suhoj Superdžet 100“ (SSJ 100), izjavio je visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko uoči današnje posete Srbiji premijera Dmitrija Medvedeva.

„Pitanje isporuke aviona ruske proizvodnje u Srbiju razmatra se u različitim formatima. Konkretno, kompanija ’Suhoj‘ sarađuje sa srpskim nacionalnim avio-prevoznikom ’Er Srbija‘ na unapređenju flote te avio-kompanije kupovinom ruskih aviona ’Suhoj Superdžet 100‘“, rekao je Prihotko.

Prema njegovim rečima, strane takođe razmatraju mogućnost postavljanja servisnog centra za ove avione u bazi preduzeća za opravku „JAT Tehnika“ na Međunarodnom aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu. On je rekao da je kompanija u junu završila sertifikaciju rada za održavanje ovih letelica u skladu sa zahtevima Evropske agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu, obuke osoblja i opremanje hangara.

„Što se tiče MS-21, ovaj tip aviona bi u perspektivi mogao da zainteresuje nacionalnog avio-prevoznika ’Er Srbija‘“, dodao je Prihotko.

Prihotko je rekao da je Rusija spremna i da bude partner Srbiji u izgradnji nuklearne elektrane, ako se ona odluči da pokrene nuklearni energetski program.

On je dodao da je Rusija spremna i da učestvuje u izgradnji Centra za nuklearnu energiju, tehnologiju i inovacije, o čemu vlade dveju zemalja pripremaju sporazum.

(Sputnjik)

8 komentara
 1. Dane

  U pravu si, Legionar. Mnogima svako g*vno sa Zapada miriše na karanfil.

  1. Zeljko

   Pa u pravu je za tebe jer obojica jednako nemate pojma pa se razumete. 90% sveta leti na boingu i airbusu i za to postoji razlog.

 2. Legionar

  Nabroj ruske avionske nesreće sa njihovim avionima, pa komentariši. Naravno, pričam o procentima.

  1. Anonimni

   Da nabrojim sve ruske avionske nesrece??? Da li si ti realan? Pa imalo bi da se pise 3 dana. Sto se tice ovog modela 3 ozbiljne nesrece, oko 90 poginulih putnika, otkazivanje motora, trapa, autopilota, gubitak pritiska u kabini su redovna stvar kod suhoja superjet 100. Zavidna brojka problema kod aviona koji je poleteo tek pre 7 godina i ima ih samo oko 150 u sluzbi. Ako hoces detalje imas sve na netu ukljucujuci i ruske sajtove.

   1. Anonimni

    Sta se to desava sa CUVENIM Boingom 787 sto su povucena u hangar VISE od 80 KOMADA???Alooooo 80 potencionalnih a sa znanjem proizvodjaca UBICA ili ti 350×80 SVESNO izlozenih opasnosti zivota ,a to ti dodje oko 28000 DVADESET OSAM HILJADA .Briga o putnicima nema sta .A da A KOLIKO NJIH PADOSE A TEK IZASLI IZ FABRIKE !

 3. Anonimni

  Možda je taj avion jeftiniji ali koliko vidim svi misle da je mnogo nepouzdaniji i lošiji od Airbusa.

  1. Anonimni

   Ne manji mu je kapacitet,a toliko i imamo putnika iz i za Srbiju!

 4. Anonimni

  Po meni losa ideja. Iako nema mnogo aviona tog modela vec je uspeo da sakupi nekoliko fatalnih nesreca. Uostalom i mnogo bogatije i profitabilnije kompanije od Air Srbije izbegavaju da u floti imaju vise od jednog proizvodjaca jer to bespotrebno komplikuje stvari. Ruske vojne letelice ok a na civilnim im veliko hvala ali ja bih izbegao time da letim.

Napišite komentar