U trendu

Ruska rublja na 15-mesečnom minimumu prema dolaru

MOSKVA – Ruska rublja je pala danas na početku trgovanja na najniži nivo prema dolaru u poslednjih više od 15 meseci, ali se kasnije blago oporavila.

Pad ruske valute je usledio nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska i da pošalje ruske trupe u ta dva regiona u istočnoj Ukrajini.

Rublja je u ponedeljak zabeležila najnižu vrednost prema dolaru od izbijanja pandemije kovid-19, pritisnuta strahovanjem Zapada da bi Putinov potez o priznanju nezavisnosti dva regiona i slanju vojske da „očuvaju mir“ mogao da nagovesti veliki rat, izveštava Rojters.

Na trgovanju na Moskovskoj berzi danas u 6:13 časova po srednjoevropskom vremenu, rublja se oporavila za 0,2 posto prema dolaru na 79,64 rubalja, nakon pada na 80,5825 rubalja za dolar na početku trgovanja, na najnižu nivo od 2. novembra 2020.

Ruska valuta se takođe oporavila prema evru za 0,2 procenta na 90 rubalja, nakon što se na otvaranju berze trgovala po kursu od 90,95 rubalja za evro, najnižem od aprila 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.