U trendu

SAD: Republikanci traze blokadu SDR-a iz rezervi MMF za RUS

VAŠINGTON – Republikancu u Kongresu SAD traže da ministarka finansija DŽenet Jelen blokira Rusiju da unovči 17 milijardi dolara specijalnih prava vučenja (SDR) koja su joj 2021. dodeljena iz rezervi Međunarodnog monetarnog fonda i da se suprotstavi bilo kakvoj budućoj podeli sredstava MMF-a.

U pismu upućenom Jelenovoj, koje je potpisao 41 poslanik, navodi se da je dodela SDR-a zemljama članicama MMF-a, ukupne vrednosti 650 milijardi dolara, a koju je ona podržala bila greška koja je potkopala sankcije Rusiji čak i pre nego što je izvršila napad na Ukrajinu, prenosi Rojters.

„Neprijateljski napad na Ukrajinu ove nedelje pokazuje zašto MMF nikada nije trebalo da odobri poslednju opštu alokaciju specijalnih prava vučenja od 650 milijardi dolara u avgustu 2021. godine“, naveli su republikanski kongresmeni u pismu datiranom 28. februara.

Sve članice MMF-a su dobile specijalna prava vučenja – koja su razmenjiva za dolare, evre, jene, funte i juane – srazmerno svom udelu u Fondu u prošlogodišnjoj raspodeli čiji bio da se pomogne borba siromašnijih drzava protiv kovid pandemije.

Da bi potrošila 17 milijardi dolara SDR-a koje je dobila, Rusija bi morala da nađe partnersku zemlju koja bi bila spremna da ih razmeni za neku od navedenih čvrstih valuta u formi zajma sa kamatom.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici uveli su sankcije ruskoj centralnoj banci s ciljem da neutrališu njene devizne rezerve od 640 milijardi dolara, što će otežati njeno unovčavanje SDR-a, pri čemu će i zemlja-patner biti podvrgnuta sankcijama.

Republikanci su iskoristili napad na Ukrajinu da ponove svoje konstantne kritike u vezi s podelom specijalnih prava vučenja, koja su takođe dodeljena Kini i Iranu. Oni traže da Jelenova izvrši pritisak na članice MMF-a da ne razmenjuju ruske SDR, i da treba da se usprotivi daljim alokacijama kojima bi Moskva dobila još više sredstava.

„Ne smemo dozvoliti da ova rezervna sredstva pomognu (ruskom) režimu da izdrži najnovije sankcije koje je najavio predsednik, a kamoli da ponudimo dodatne milijarde kroz dalju alokaciju“, navodi se u pismu američkih republikanca ministarki finansija, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar