U trendu

SAD zabranile prodaju AI čipova Kini

VAŠINGTON – Dva najveća američka proizvođača čipova dobila su naređenje vlade SAD da prestanu sa prodajom dela svoje tehnologije Kini, koja se može koristiti za veštačku inteligenciju (AI), prenosi CNN.

„Nvidia Corp“ i „AMD“, kompanije među najvećim svetskim proizvođačima grafičkih čipova, saopštili su u sredu da ih je američka vlada pozvala da zaustave izvoz određenih čipova visokih performansi u drugu po veličini svetsku ekonomiju.

„Nvidia Corp“ je navela da su joj američki zvaničnici rekli da se to zahteva zbog potencijalnog rizika da se proizvode koriste ili preusmere na „vojne krajnje korisnike“, navodi CNN.

Ograničenja se odnose na postojeća A100 i najavljena H100 integrisana kola, kao i sve sisteme koji ih uključuju i stupaju na snagu odmah, navodi se u saopštenju kompanije.

Taj potez preti da smanji poslovanje „Nvidia Corp“ u vrednosti od 400 miliona dolara, precizira se u podnesku kompanije američkom regulatoru.

Otprilike to je ono što je tehnološki gigant sa sedištem u Kaliforniji predvideo prošle nedelje kao potencijalnu prodaji Kini, na koju bi nova ograničenja mogla da utiču, navodi se u podnesku, prenosi CNN.

Akcije kompanije „Nvidia Corp“ pale su za 6,6 odsto na zatvaranju berzi u sredu, dok su akcije „AMD“ pale za 3,7 odsto, navodi američka televizija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar