U trendu

SDS: Osnovati Fond solidarnosti za najugroženije poljoprivrednike

Gradski odbor Socijaldemokratske stranke (SDS) u Subotici zatražio je danas formiranje Fonda solidarnosti za najugroženije poljoprivrednike, koji su suočeni sa oduzimanjem zemlje zbog velikih dugovanja prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Kako je navedeno u saopštenju SDS-a, dugovi poljoprivrednika državi za neplaćene poreze za penzijsko i socijalno osiguranje dostigli su gotovo milijardu dinara, te da po Zakonu o PIO, bez obzira na veličinu zemljišta, proizvodjači za doprinose moraju da plate oko 100.000 dinara godišnje, a najvećim dužnicima već su uručena rešenja o prinudnoj naplati.

Ta stranka je navela primer Frenca Palašte iz Bajmoka koji je krajem prošle godine ostao bez trećine porodičnog poseda, nakon što je na „šest jutara zemlje država stavila pod hipoteku zbog duga prema PIO fondu od 12.000 evra“.

Subotički SDS je upitao zašto iste poreze za penzijsko i socijalno osiguranje plaća i poljoprivrednik koji je vlasnik nekoliko hektara zemlje i poljoprivredni veleposednici koji ostvaruju ogromne prihode.

„Može li mali proizvodjač, čiji su rashodi veći od prihoda, godišnje da za porez da izdvoji oko 100.000 dinara ne bi li ostvario pravo na minimalnu poljoprivrednu penziju od 10.800 dinara? I da li je opravdano da se u tim okolnostima, zbog neplaćenih poreza paorima oduzima zemlja“, navela je ta stranka.

Uz podsećanje da je još Miloš Obrenović 1836. godine ukazom zabranjivao da se seljaku oduzmu dom, zemlja, stoka i sredstva za rad na ime duga, SDS Subotice je zatražio da se zbog navedenih problema hitno osnuje Fond solidarnosti za najugroženije poljoprivrednike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.