U trendu

Sekulić: Region u privredi nikada složniji

PODGORICA – Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić ocenjuje da region Jugoistočne Evrope nikada nije bio složniji nego sada u privredi, a da su tome doprinele regionalne inicijative i asocijacije.

Sekulić je, u izjavi Tanjugu, ukazala da sa Srbijom i drugim zemljama u regionu Crna Gora ima jako dobru saradnju ne samo na nivou vlada i ministarstava.

„Kroz Berlinski proces ta saradnja je unapređena. Nikada češće nisam gledala svoje kolege iz regiona nego u poslednje dve godine. Imamo zajednički ekonomski prostor i brojne mere koje smo dogovorili, a i privredne komore su se udružile“, objasnila je ona.

Istakla je da je jako važno da postoje i jasna pravila koja se moraju poštovati, pre svega kada je reč o protoku robe i usluga, gde se moraju poštovati sporazumi.

„To je bitno da se ne bi dešavalo da, na primer, u vreme turističke sezone, imamo zastoj na granici. Moramo da pomognemo da roba i usluge protiču između naših država u regionu kako treba. Samo na taj način možemo našim privrednicima da omogućimo konkurentnije okruženje“, podvukla je Sekulić.

Rekla je da posebno na granicama službe, od carine, preko granične policije, do fitosanitarne i sanitarne uprave, treba da rade tako da ne ugrožavaju uvoz i izvoz.

Sekulić je ukazala da se Berlinski proces, u okviru kojeg će za par nedelja biti održan Samit, ovaj put u Poljskoj, dobro razvija, te da je počeo razgovorima o infrastrukturnom povezivanju, a sada već govorimo o uvezivanju usluga.

S tim u vezi je podsetila na potpisivanje sporazuma o ukidanju rominga, što je, prema njenim rečima, prvi jako dobar rezultat onoga što je dogovoreno na samitu prošle godine.

Sekulić, koja od početka učestvuje u Berlinskom procesu kaže da Samit daje ideje koje se kasnije šire, i da podstiče privredu regiona.

„Očekujem poštovanje onoga što smo se dogovorili prošle godine. Neke zemlje to poštuju malo manje, neke malo više. Kada dođe do samita čini se da nas to dosta objedinjava, i na njemu se postiže konsenzus možda više nego nekim drugim danima“, dodala je ona.

Sekulić, govoreći o Crnoj Gori, ističe da je vlada u stalnoj komunikaciji sa menadžerima, preduzetnicima i njihovim asocijacijama, koji ukazuju na nedostatke i potreve uklanjanja administrativnih barijera.

„Koristimo njihova iskustva da bi unapredili ono što radimo. Ekonomski rast od pet odsto postignut u protekle dve godine je rezultat dobre komunikacije vlade, ministarstva ekonomije i raznih udruženja privrednika“, kazala je ministarka koja je u ponedeljak prisustvovala i dodeli nagrada najuspešnijim menadžerima i preduzetnicima za 2018.u organizaciji Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

Ukazala je da je aktuelna vlada jako posvećena privredi i da donosi sve mere od kojih privreda, ako radi legalno, ne treba da strahuje.

„Mi smo tu da pojednostavljujemo biznis ambijent, a na privrednicima je da poštuju radnička prava, radno vreme, plaćaju doprinose. To je što država traži od njih. Nema potreba da strahuju za odluke koje vlada donosi. One su samo način da se isfiltriraju oni koji rade prema zakonu u odnosu na koje koji ne poštuju zakone“, objasnila je Sekulić.

Upitana da li protesti negativno utiču na privredu podsetila je da u svakoj od država EU postoji neka vrsta protesta.

„Ne verujem da je i jednog investitiora to što su građani izašli na ulicu obeshrabrilo. Da bi investritori ulagali mora država da bude stabilna, a znam da je Crna Gora politički stabilna zemlja, bezbedna i sigurna za investicije. Trudimo se da stvarmao dobar poslovni ambijent, imamo otvoreno tržsiste. To što građani demokratskim putem izražavajju svoje nezadovoljstvo ne može biti prepreka bilo kome da investira u Crnu Goru i region“, smatra Sekulić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.