U trendu

Si Đinping otvorio Međunarodni sajam uvoza u Šangaju

Predsednik Kine Si Đinping je danas putem video veze govorio na svečanom otvaranju 5. Međunarodnog sajma uvoza u Šangaju ocenivši da je taj sajam prozor kroz koji Kina gradi novi razvojni obrazac.

„Pre pet godina najavio sam organizaciju Međunarodnog sajma uvoza sa ciljem povećanja otvaranja Kine, kako bi veliko kinesko tržište postalo ogromna šansa za ceo svet. Danas, sajam je postao prozor kroz koji Kina gradi novi razvojni obrazac, platforma na kojoj Kina unapređuje otvaranje visokog standarda kao i javno dobro u čijim koristima uživa ceo svet“, naveo je Si u govoru pod naslovom „Zajedničkim naporima za lepu, otvorenu i prosperitetnu budućnost“.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Si je naglasio da je otvaranje sajma važan motor napretka ljudske civilizacije i neminovan put ka prosperitetnom razvoju sveta.

U ovom trenutku, ubrzavaju se velike promene neviđene u proteklih sto godina i nedostaje pokretač oporavka svetske privrede. Kroz otvaranje treba da rešavamo probleme u razvoju, udružimo snage za saradnju, stvaramo trend inovacija i ostvarujemo uzajamnu korist, i na taj način neprestano unapređujemo ekonomsku globalizaciju, povećavamo motor razvoja u svim zemljama, kako bi koristi razvoja na bolji i ravnopravniji način uživali narodi svih zemalja, podvukao je Si.   

Na 20. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine je naglašeno da će Kina insistirati na osnovnoj politici otvaranja prema svetu, strategiji o ostvarenju uzajamne i zajedničke koristi, pravom putu ka ekonomskoj globalizaciji, kao i na interakcijama između resursa na domaćem i međunarodnom tržištu.

Kina će takođe putem sopstvenog razvoja pružati nove prilike svetu i unapređivati izgradnju svetske ekonomije otvorenog karaktera, naglasio je predsednik Kine.     

Kina će sa svim zemljama podeliti šanse ogromnog tržišta, ubrzati izgradnju snažnog domaćeg tržišta, poboljšati trgovinu robom, unaprediti inovacije trgovine uslugama, povećati uvoz visokokvalitetnih proizvoda, izgraditi vodeću zonu za saradnju e-trgovine među zemljama duž „Pojasa i puta“, izgraditi demonstracione zone za inovaciju trgovine uslugama, i unaprediti zajedničku izgradnju „Pojasa i puta“.

Kina će stabilno povećati otvaranje pravila, upravljanja i standarda, sprovoditi Listu za stimulisanje ulaganja stranih preduzeća, sprovoditi strategije o probnoj zoni za slobodnu trgovinu, ubrzati izgradnju luke za slobodnu trgovinu na ostrvu Hainanu, igrati ulogu platforme za reforme i otvaranje Kine prema svetu.

Kina će unaprediti sve zemlje da zajedno podele prilike međunarodne saradnje, unaprediti trgovinske i investicione olakšice, jačati koordinaciju međunarodnih makroekonomskih politika, aktivno unaprediti Sveobuhvatni i progresivni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), povećati mrežu zone za slobodnu trgovinu prema celom svetu, odlučno podržati razvoj zemalja u razvoju, i unaprediti izgradnju zajednice zajedničke budućnosti.

Kina želi da zajedno sa svim zemljama, insistira na pravom multilateralizmu, prikupi više saglasnosti o otvaranju, i da savlada poteškoće sa kojima se suočava globalna ekonomija, kako bi otvaranje donelo novu svetlu budućnost globalnom razvoju, zaključio je predsednik Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar