U trendu

Slovenački parlament odobrio povećanje pomoći privredi

LJUBLJANA – Slovenački paralment usvojio je danas izmene zakona o poslvnoj pomoći, povećavajući finansijsku podršku preduzećima u ovoj godini kako bi se kompanije izborile s visokim računima za struju i gas.

Izmenama zakona se udeo troškova koji će kompanijama biti kompenzovan povećava sa 30 na 50 posto i proširuje se krug korisnika pomoći, prenosi agencija STA.

Slovenija je u avgustu donela Zakon o poslovnoj pomoći, kojimi je bila predviđena pomoć preduzećima u uslovima energetske krize od 40 miliona evra. Poslednje izmene tog akta donose još 46 miliona evra, od čega će šest miliona otići u Fond za preduzeć´a, rekao je u današnjoj debati ministar privrede Matjaž Han.

Izmenama je proširen krug onih koji imaju pravo na pomoć na sva preduzeća u poljoprivredi i ribarstvu, na privatna društva i institucije, poslovna udruženja i komore, kao i na sindikate. Kompanije iz finansijske i delatnosti osiguranje ostaju isključene iz pomoći.

Preduzeća će moći da apliciraju za pomoć od 1. do 15. novembra.

Poslanici su odbili amandman da se ukine odredba prema kojoj kompanija koja se prijavi za pomoć mora da priloži izjavu u kojoj navodi da nije povećala cene svojih proizvoda ili usluga za više od 10 odsto zbog rasta cena gasa i struje.

Amandman je podnela opoziciona Nova Slovenija (NSi) u saradnji sa velikim organizacijama poslodavaca, uključujući Trgovinsko-industrijsku komoru (GZS), koja je već izrazila „razočaranje“ zbog odluke poslanika.

Članovi GZS-a zahtev za podnošenjem izjave vide kao izraz nepoverenja i kao nerazumnu administrativnu barijeru koja će mnoge obeshrabriti da se prijave za pomoc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.