U trendu

Slovenija: Sindikati traže povećanje plata, prete štrajkom

LJUBLJANA – Slovenački sindikati zaposlenih u javnom sektoru zapretili su danas štrajkom ako Vlada do iduce nedelje ne odgovori na njihove zahteve za povecanje plata.

Kako su na konferenciji za novinare rekli Branimir Štrukelj i Jakob Pocivavšek, koji te sindikate zastupaju u pregovorima s Vladom, do sada nisu dobili odgovore na iznete predloge, koje očekuju najkasnije do utorka.

Najavili su da će u suprotnom organizovati glasanje članstva o pokretanju štrajkačkih aktivnosti, prenosi Hina.

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru nezadovoljni su odlukom slovenačke Vlade koja je posebnim zakonom i u dogovoru s lekarskim sindikatom odobrila veća primanja za oko 7.000 lekara u javnom zdravstvu.

Zakonom potvrđenim krajem 2021. godine njima je garantovano napredovanje za šest platnih razreda u inace jedinstvenom sistemu plata za javni sektor, što prakticno znaci da bi lekarima plate porasle za gotovo 25 odsto.

Njihov sindikat Fides već godinama traži da se plate lekara izuzmu od sistema plata u javnom sektoru, jer smatra da su potplaćeni.

Na Vladinu odluku su prvo reagovali u sindikatu zaposlenih u socijalnim ustanovama i zdravstvenoj nezi, navodeći da su razočarani što ih je Vlada zanemarila i zatražili povećanje plata za šest platnih razreda, a najavili su i štrajk upozorenja za 16. februar.

Odgovarajuci na zahteve ostalih sindikata o povecanju plata, ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik rekao je da ne može da prejudicira, ali da smatra kako bi oni bili neodrživi za planirane javne finansije jer bi povećali javnu potrošnju za milijardu evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar