U trendu

Smanjenje deficita i duga i pravna sigurnost glavni izazovi Vlade Srbije u 2022.

BEOGRAD – Ključni izazov u 2022. godini za Vladu Srbije biće da ostane dosledna planiranom smanjenu budžetskog deficita i javnog duga, dok su malim i srednjim preduzećima najvažniji pravna sigurnost i dobro poslovno okruženje, poručio je danas član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Na skupu u organizaciji Evropske investicione banke i delegacije Evropske komisije on je istakao da smanjenje deficita i javnog duga omogućuju da Vlada Srbije novu krizu dočeka sa mogućnošću da reaguje.

Skup je bio posvećen stanju u sektoru malih i srednjih preduzeća, za koja Altiparmakov kaže da je ključno da znaju uslove poslovanja, te da se oni neće menjati iz godine u godinu.

Simon Savšek iz ekonomskog odeljenja Evropske investicione banke rekao je da će glavni izazov biti dinamika inflacije i javnog duga.

Dodao je da je kod malih i srednjih preduzeća neophodno veće ulaganje u zeleno, digitalno i obrazovanje, te uključivanje u zelene i održive lance snabdevanja.

Direktor jedinica za konkurentnost NALED-a Marko Danon rekao je da najveći izazovi dolaze iz eksternog okruženja, jer su tamo i izvori inflacije i problemi u prekidu lanaca snabdevanja.

On je ocenio da privreda Srbije iz ove godine izlazi žilavija, a da bi tako i ostalo neophodni su vladavina prava i predvidivo makroekonomsko okruženje.

Danon je naglasio pozitivan efekat koji će imati uvođenje efakture i digitalizacije i dodao da i pored povoljnih kretanja na tržištu rada u Srbiji i dalje oko pola miliona osoba radi neformalno, što doprinosi sivoj ekonomiji.

Vladimir Radovanović iz Centra za programe podrške malim i srednjim preduzećima Privredne komore Srbije rekao je da će se inflatorni pritisci preko kamata na međunarodnom tržištu reflektovati i na poslovanje u Srbiji.

Ocenio je da inflacija već utiče na cene sirovina i energenata, što donosi veće troškove proizvodnje i transporta.

Kod MSP sektora ostaje ključan pristup finansiranju za očuvanje likvidnost, kao i njihov pristup lancima snabdevanja jer je većina do sada orijentisana na unutrašnje tržište.

Ekonomski novinar Radojka Nikolić podsetila je da je asocijacija evropskih preduzetnika nedavno kao moguće najveće probleme u poslovanju malih i srednjih preduzeća u narednoj godini pomenula prekinute lance snabdevanja, promenjeno ponašanje potrošača i likvidnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.