U trendu

Šolc: Za poplavljena područja 400 miliona evra

BERLIN – Vlada u Berlinu odobrila je brzu pomoć područjima pogođenim poplavama na zapadu zemlje od 400 miliona evra, ali je jasno da će celokupna obnova koštati milijarde.

Nedelju dana nakon razorne kiše i poplava koje su odnele najmanje 170 života, Savezna vlada je odobrila brzu finansijsku pomoć za ugrožene, a prema rečima ministra finansija Olafa Šolca, iz saveznog budžeta će biti izdvojeno dvesta miliona evra, i još toliko iz pokrajinskih.

Taj novac bi, kako je rekao, trebalo da bude dovoljan da se obnovi oštećena infrastruktura i najveća šteta na zgradama. Ukoliko se ispostavi da treba još para, biće ih, obećao je Šolc, a prenosi radio Dojče vele (DW).

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer istakao je da će se pomoć isplaćivati bez preterane birokratije i velikih provera.

„Radi se o podršci ljudima koji su izgubili sve što imaju“, dodao je Zehofer.

Ministri su naglasili da pogođenim lokalnim samoupravama neće biti naplaćen angažman spasilaca i pomoć koju je pružila država.

Jasno je da će puna obnova mesta u dolinama reka Ar i Erft koštati mnogo više i da će trajati godinama, navodi DW. Vlada planira uspostavljanje fonda za obnovu koji će, kako je najavljeno, biti težak nekoliko milijardi evra.

Pokrajinska vlada Porajnja-Palatinata, gde je najteže pogođeni okrug Arvajler, već je odobrila brzu isplatu 3.500 evra po domaćinstvu. Biće isplaćeno i 6,2 miliona evra koje su prvih dana nakon katastrofe u vidu donacija uplatili građani.

Prema poslednjim podacima, u poplavama je stradalo 170 ljudi. U Arvajleru se broji i 155 nestalih.

„U ovom trenutku je nažalost veoma verovatno da ćemo samo nalaziti još beživotnih tela“, izjavila je Sabine Lakner, potpredsednica Zavoda za tehničku pomoć koji vodi akcije spasavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.