U trendu

S&P srezao prognozu rasta Kine, Fič upozorava Evropu

LONDON – Mere lokdauna zbog korona virusa pogodile su kineski rast više nego što se predviđalo, saopštila je danas rejting agencija S&P, smanjivši prognozu rasta za Kinu po drugi put u dva meseca.

Kako prenosi Rojters, S&P je snizio svoju procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Kine na 3,3 posto, nakon što je u maju takođe revidirao naniže projekciju na 4,2 procenta sa projektovanih 4,9 odsto u martu.

Agencija je navela da je njena prognoza za zemlje u razvoju za 2022. godinu, izuzev za Kinu, zadržana na 4,1 posto zbog većeg rasta od očekivanog u prvom kvartalu u mnogim zemljama, ali u izveštaju provejava pesimističan ton u pogledu ekonosmkih kretanja u ostatku tekuće godine i u 2023.

„Optimizam s početka 2022. ustupio je mesto strahovanjima zbog naglog slabljenja globalne ekonomije“, navodi se u saopštenju S&P-a, koji taj zaokret pripisuje rusko-ukrajinskom ratu, rastu cena sirovina, kineskom lokdaunu i povećanju kamatnih stopa.

S&P je takođe povećao prognozu inflacije na uzorku od 15 tržišta u razvoju, na 7,1 prozenat za ovu godinu i na 4,1 posto za 2023, sa nivoa od 5,9, odnosno 3,5 odsto respektivno, koliko je predviđao u martu.

Agencija je istovremeno upozorila da očekuje da će stope inflacije premašivati ciljeve većine centralnih banaka najmanje do 2024. godine, zbog njihovog bržeg pooštravanja monetarne politike.

Druga rejting agencija Fič je objavila danas da su Češka, Mađarska i Slovačka najugroženije zemlje centralne i istočne Evrope u slučaju prekida snabdevanja ruskim gasom, jer su previše izložene Rusiji i nemaju alternative koje su izvodljive u kratkom roku.

„Potpuni i iznenadni prekid isporuka gasa u EU iz Rusije nije osnovni scenario Fiča. Međutim, to jeste rizik“, navodi se u saopštenju te agencije.

Region bi se „suočio sa velikim makro šokom, uključujući niži, a u mnogim slučajevima i negativan rast, sa potencijalnim sektorskim urušavanjima, rastom inflacije i kontinuiranim pritiskom na javni deficit i nivo duga“, upozorio je FIČ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar