U trendu

Spajaju se ljuti rivali, sada vrede 35 milijardi dolara

Američki lider u oblasti šerovanja vožnje, Uber, saopštio je danas da će spojiti svoju poslovnu jedinicu u Kini s lokalnim rivalom, kompanijom Didi Čuksing, čime će biti okončana njihova ljuta bitka za udeo na tržištu u drugoj najvećoj ekonomiji sveta.

Prema ugovoru Uber će dobiti 20 odsto udela u zajedničkoj kompaniji, izveštava „Blumberg njuz“, dodajući da će novo preduzeće biti vredno 35 milijardi dolara.

Obe firme su potrošile milijarde dolara na davanje pogodnosti vozačima i putnicima, kao i na razmenu međusobnih žestokih optužbi boreći se za prevlast na potencijalno unosnom tržištu.

Kako je saopšteno, uslovi sporazuma nedvosmisleno ostavljaju Didiju punu kontrolu.

Volstrit Džurnal piše da do formalne objave spajanja može doći već danas. Prema blogu koji kruži kineskim društvenim medijima, generalni direktor Ubera Trevis Kalanik je navodno napisao da je „naučio da biti uspešan znači slušati svoju glavu, i pratiti svoje srce“.

Obe kompanije su „uložile milijarde dolara u Kinu, i obe tek treba da ostvare profit od toga“, naveo je on, dodajući da je „postizanje profitabilnosti jedini način da se izgradi održivo poslovanje koje u najboljem interesu kineskih putnika, vozača i gradova na dugi rok“.

Vest o spajanju dve firme dolazi samo nekoliko dana nakon što su kineske vlasti najavile nove propise za kompanije koje se bave uslugom šerovanja vožnje, prvi put jasno obznanivši da one mogu legalno da rade u toj zemlji.

Prema novim pravilima, biće zabranjeno da platforme za šerovanje vožnje nude usluge ispod cene, ograničavajući opseg eventualnih subvencija koje mogu da ponude klijentima i vozačima.

Didi, koji tvrdi da drži gotovo 90 odsto ovog tržišta u Kini, saopštio je prošlog meseca da je nedavno prikupio 7,3 milijarde dolara- od kojih je 1,0 milijardu dobio od Epla, u jednoj od najvećih inicijalnih javnih ponuda na svetu.

U okviru najnovijeg sporazuma, Didi će uložiti 1,0 milijardu dolara u Uber, čija se vrednost procenjuje na 68 milijardi dolara, navodi „Blumberg“.

Uber je postao jedan od najvrednijih svetskih startapova pošto se proširio u vise od 50 zemalja, ali se suočava sa regulatornim preprekama i protestima zvaničnih taksi operatera u većini mesta u kojima je prisutan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar