U trendu

Španski izvoznici voća i povrća najavljuju poboljšano snabdevanje

MADRID – Proizvodnja voća i povrća u Španiji se oporavlja, nakon udarca zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a uskoro bi trebalo da se poboljša snabdevanje stranih tržišta, saopštio je Savez proizvođača i izvoznika španskog voća i povrća FEPEX.

U Britaniji, koja se posebno oslanja na Španiju, supermarketi su ove nedelje počeli da ograničavaju kupovinu paradajza, nakon što su zalihe oslabljene poremećajima useva u južnoj Evropi i severnoj Africi.

Niža zimska proizvodnja u staklenicima u Britaniji i Holandiji zbog visokih troškova energije takođe je uticala na slabije snabdevanje.

U južnom španskom regionu Almerija, jednom od najvećih inostranih dobavljača voća i povrća u Veliku Britaniju, proizvodnja paradajza je pala za 22 odsto u prvih nekoliko nedelja ove godine, zbog lošeg vremena, kažu lokalni farmeri.

„Proizvodnja povrća se vratila u normalan ritam, a efekat na bolju ponudu će se videti u narednim nedeljama“, navodi FEPEKS.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, Španski izvoz voća i povrća prošle godine je buio manji za 10,4 odsto nego 2021.

Izvoz svežih proizvoda u Britaniju opao je za 7 odsto tokom
2022, takođe zbog vremenskih uslova, kao što su rana zima sa visokim temperaturama i prolećni mrazevi, saopštio je FEPEKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.