U trendu

Sprski Davos: Počinje 24. Kopaonik biznis forum

Kopaonik biznis forum, 24. po redu, koji počinje danas, ove godine za temu ima Program reformi za Srbiju: Šta se može naučiti iz prošlosti.

Na forumu, koji u martu tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije (SES) i Udruženje korporativnih direktora Srbije, učestvuje, prema najavama organizatora, oko 1.000 stručnjaka, visokih državnih zvaničnika, predstavnika akademske zajednice i korporativnog sektora iz zemlje, regiona, ali i sveta.

Kako je najavljeno, Kopaonik biznis forum će prvi put ugostiti šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju (MMF) DŽejmsa Rufa, u okviru zvaničnog programa, a prisustvovaće i direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin.

„Srpski Davos“, koji je svečano otvoren sinoć u Hotelu Grand, tokom tri dana trajanja, od danas do 9. marta, biće i mesto susreta ambasadora Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije. Planirano je i da drugog dana foruma skupu prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik SES Aleksandar Vlahović očekuje ovogodišnji Kopaonik biznis forum bude najuspešniji do sada i da će njegove zaključke o aktuelnim temama ozbiljno razmotriti Vlada i Narodna banka Srbije.

Vlahović je uoči svečanog otvaranja Kopaonik biznis foruma, istakao da je ovogodišnja tema supa veoma aktuelna.

„Želeli smo da potenciramo da je vlada sprovođenjem fiskalne konsolidacije postigla makrofiskalnu stabilnost, ali da to nije dovoljno i da je neophodno mnogo dublje „zaorati“ na planu strukturnih reformi i restrukturiranju veliki javnih preduzeća, kazao je predsednik SES-a.

Forum prati 130 akreditovanih novinara, a medijski partner je Novinska agencija Tanjug, dok će televizija N1 obezbediti direktan prenos najvećeg broja panela i sesija. Na trodnevnom skupu u hotelu Grand na Kopaoniku biće održano 20 panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dve panel prezentacije

Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti – Inteligentne investicije kao nova agilnost vlade posle fiskalne konsolidacije, zatim Program realizacije reformi: Razvoj infrastrukture, restruktuiranje javnog sektora i pametan rast, i Održivi i inkluzivni razvoj: Perspektiva industrijskih politika.

Na forumu će prvi put biti prezentovan Izveštaj EBRD-a o tranziciji za 2016. i 2017.

Kopaonik bi ove godine trebalo da bude i mesto susreta svih predsednika regionalnih privrednih komora – Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i kosovske komore.

Zaključci ovogodišnjeg Foruma biće sumirani u dokumentu „Kopaonik konsenzus 2017“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar