SRB nerizična za ulaganja, investicioni rejting na dohvat

BEOGRAD – Premija rizika Srbije je sada među najnižim u regionu, a 12. novembra se spustila na svega 34 bazna poena, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ističući da su znatnom padu premije rizika u većoj meri doprineli domaći faktori, Tabaković je na konferenciji za novinare u NBS, rekla da se prethodnih meseci premija rizika nekoliko puta spustila ispod nivoa od 50 baznih poena, a 12. novembra je dostigla i svoju najnižu vrednost od 34 bazna poena.

„Želim da istaknem i da je Srbija došla na korak od dobijanja investicionog rejtinga, karakterističnog za ekonomije koje odlikuje visoka sigurnost ulaganja, što je ne samo potvrda ekonomskog napretka i rezultata koje ostvarujemo već i doprinosi daljem poboljšanju uslova finansiranja i investiranja u Srbiji“, dodala je guverner.

Konstatujući da se smanjuju i valutni i rizik refinansiranja, Tabaković je to argumentovala ponovnom uspešnom emisije desetogodišnje evroobveznice emitovane prošle nedelje na međunarodnom finansijskom tržištu.

Emisija je, kako je naglasila, realizovana po najnižoj stopi prinosa do sada od 1,25 odsto, što su, kaže, uslovi koje ostvaruju zemlje sa investicionim kreditnim rejtingom.

„Ova sredstva namenjena su isključivo za isplatu ranije uzetog skupog duga u dolarima, što znači da se po ovom osnovu ne povećava javni dug, dok se smanjuju troškovi kamata“, poručila je Tabaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.