U trendu

Srbija ima podršku MMF i Svetske banke

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas, nakon sastanka Komiteta za razvoj u Vašingtonu, da Srbija „odličnim rezultatima“ nastavlja da obezbedjuje punu profesionalnu i finansijsku podršku  Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, kao i drugih finansijskih institucija, saopštilo je ministarstvo.

Komitet za razvoj borda guvernera MMF i Svetske banke ocenio je da je globalni ekonomski rast u ovoj godini i dalje usporen, ali da se u 2017. očekuje skok.

Na komitetu je ocenjeno da je privatni sektor značajan za stvaranje novih radnih mesta i stvaranje višeg životnog standarda, a da javne politike poboljšavaju upravljanje i regulaciju tržišne konkurentnosti i povećavaju otvorenost i predvidivost što su preduslovi za veće investicije i bolje rezultata razvoja.

Na skupu je rečeno da Internacionalna banka za rekonstrukciju i razvoj (IBRD) očekuje povećanje kapitala kako bi mogla da odgovori zahtevima zemalja na srednjem nivou dohotka, ali i da Internacionalna razvojna agencija (IDA) dostiže naviši AAA rejting i ubuduće će, pored donacija, moći da prikuplja resurse i na finansijskim tržištima.

Naredni sastanak Komiteta za razvoj zakazan je za 22. april 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.