U trendu

Srpska asocijacija menadžera dodelila tradicionalne godišnje nagrade

BEOGRAD – Srpska asocijacija menadžera dodelila je večeras tradicionalne godišnje nagrade najboljim pojedincima i kompanijama u Srbiji, a dobitnik nagrade u kategoriji „Menadžer godine“ je predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić.

U kategoriji „Mladi menadžer godine“ nagradu je dobio Milan Matić iz kompanije „Delta transportni sistem“, poslodavac godine je kompanija Generali osiguranje Srbija, dok je u kategoriji „Društveno odgovorna kompanija godine“ nagradu dobila OTP banka.

Na svečanosti, održanoj u Beogradu, dodeljene su i dve specijalne nagrada žirija – jedna je pripala prosvetnim radnicima Srbije, dok je specijalnu nagradu žirija za promociju ekonomskih tema u regionu dobio Blumberg Adria.

Prisutnima su se, između ostalog, obratili ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović koja je rekla da je njen lični, ali i cilj Vlade Srbije kako da se radi na uspostavljanju energetske nezavisnosti Srbije, po najnižoj ceni za privredu i građane.

„Uloga vas, najznačajnijih menadžera u ovoj državi, koji upravljaju sa 90.000 ljudi i ostvaruju godišnji promet od blizu 10 milijardi evra je jako značajna u tom procesu“, rekla je Đedović.

U kontekstu aktuelne energetske krize, apelovala je na prisutne da racionalno pristupaju potrošnji električne energije, naprave planove za uštede ukoliko to već nisu učinili i podižu svoju energetsku efikasnost i nezavisnost.

Navela je da je energetska kriza ogroman izazov za našu državu, ali i za privredu i da to nije slučaj samo u Srbiji već u čitavoj Evropi.

„Sigurna sam da kao privrednici prepoznajete važnost svega što je država uradila i radi pre svega da bi obezbedila dovoljno energenata“, dodala je Đedović.

Jovanović je rekao da će jedan od ciljeva tog ministarstva u budućem periodu biti uspostavljanje saradnje kroz redovnu razmenu relevantnih informacija prethodnih sugestija kako bi kompletna privreda i donosioci poslovih odluka bili u što boljem položaju.

To je, kako je dodao, ujedno i pravac kojim žele da idu u partnerstvu sa Srpskom asocijacijom menadžera.

„Mi večeras ne dodeljumo nagrade samo za posebne rezultate i profit, već i za ulaganje u zaposlene, razvoj mladih, brigu o zajednici kao i za stvaranje bolje društvene klime“, rekao je Jovanović.

Kako je naveo, prepoznavanje tih društvenih vrlina i prioriteta nije samo zadatak menadžera i kompanija, već i zadatak kompletne javne uprave.

„Dobri menadžeri i poslodavci svojim upravljanjem i liderskim sposobnostima doprinose tome da mladi teže da ostanu ovde, u svojoj zemlji ili da se u nju vrate, a vi, uspešne i inovativne kompanije ih svojim projektima i poslovanjem motivišete da budu deo digitalizacije u modernizacije naše privrede“, rekao je Jovanović i dodao:

„Upravo iz tog razloga svi smo na zajedničkom zadatku i u narednim godinama očekujem da ćemo se sresti sa istim ciljevima i novim jakim liderima jer samo sinhronizovanim i udruženim radom državnih institucija i privrednih subjekata podižemo konkurentnost privrede i stvaramo bolji životni standard. Neka vam nagrade koje ste večeras dobili budu novi vetar u leđa za stvaranje bolje budućnosti za generacije koje nam dolaze“.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Dragoljub Damljanović rekao je da menadžeri u sledećoj godini ulaze u vrlo nepredvidivo biznis okruženje prvenstveno sa stanovišta cene energenata i inflacije koja, dodao je, pogađa ceo privredni ambijent u Evropi.

Naveo je da rat u Ukrajini koji veoma mnogo utiče na ceo privredni ambijent i dodao da su to neke od osnovnih stvari sa kojima će svi menadžeri morati da se nose.

Dodao je da sve centralne banke pokušavaju da obuzdaju inflaciju što će sigurno doneti neku vrstu pada tražnje, te da će menadžeri da bi se izborili sa svim tim izazovima, morati, kao i do sada, da prilagođavaju svoje poslovanje situaciji koja će se dešavati na tržištu.

Izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Jelena Bulatović rekla je da ovim nagradama žele da promovišu izuzetnost u biznisu, pojedince i institucije koje društveno odgovorno posluju i brinu o svojim zaposlenima.

Navela je da su prvi put ove godine u finalu, kada je u pitanju kategorija „Menadžer godine“, bile tri uspešne menadžerke.

„Imali smo ranije žene koje su pobeđivale u ovoj kategoriji, ali ne da su svi finalisti žene. To nam govori da imamo puno izuzetnih žena koje su uspešne menadžerke i još bolje preduzetnice, ali i o tome da se njihov vizibilitet u javnosti povećao“, rekla je Bulatović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar