Šta predviđa rebalans budžeta koji će biti pred poslanicima

BEOGRAD – Narodni poslanici počeće 2. oktobra raspravu o rebalansu ovogodišnjeg budžeta kojim je predviđeno smanjenje rashoda i izdataka za koje je ocenjeno da se do kraja godine neće izvršiti u planiranom iznosu, kao i o obezbeđenju dodatnih sredstava za nove troškove iz državne kase.

„Odgovorno vođenje fiskalne politike u prethodnom periodu rezultiralo je stvaranjem fiskalnog prostora koji je upotrebljen za povećanje plata, finansiranje infrastrukturnih i kapitalnih projekata, kao obezbeđenje nedostajućih sredstava po određenim kategorijama rashoda“, navodi se u obrazloženju Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2019. godinu koji će se naći pred poslanicima.

Ovim rebalansom predviđeno je smanjenje rashoda i izdataka za koje je ocenjeno da se do kraja godine neće izvršiti u planiranom iznosu, kao i obezbeđenje dodatnih sredstava za rashode za zaposlene zbog uvećanja osnovice, počev od plate za novembar, izdatke za izgradnju putne infrastrukture, isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom i druge rashode.

Takođe, i za izdatke za koje je procenjeno da je potrebno obezbediti dodatna sredstva za normalno funkcionisanje korisnika budžeta.

Najznačajnije promene sprovedene su kod je reč o sudovima i Tužilaštvu jer je za njih opredeljeno više novca za redovan rad.

Povećan je i iznos sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Takođe, povećan je iznos sredstava za rashode po osnovu otplata kamata.

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture povećana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture i to za realizaciju projekta izgradnje autoputa E-763, deonica Obrenovac – Ljig, za izgradnju autoputa E-761, deonica Pojate – Preljina i autoputa Beograd – Sarajevo.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos para koje će moći da daju za naučno-istraživačke delatnosti, dok su Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbeđena dodatna sredstva za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.