Štada Grupa ostvarila dvocifren rast prodaje u 2019.

BADVILBEL – Štada grupa, u okviru koje posluje i vršački Hemofarm, ostvarila je prošle godine rast prodaje od 12 odsto, u iznosu od 2,61 milijarde evra.

Ovakvom rezultatu je doprineo rast prodaje generičkih proizvoda od 11 odsto, na 1,53 milijarde evra, i rast prodaje brendiranih proizvoda od 13 odsto, na 1,07 milijardi evra. Takođe je zabeležen snažan organski rast prodaje za osam procenata, saopštio je nemački farmaceutski gigant.

Štada je prošle godine dodatno ojačala svoj lanac snabdevanja i uticala na ekonomičnost svog modela poslovanja a rezultat ovih mera je korekcija profita pre kamate, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA), čime je izvršeno poboljšanje za 24 odsto, na 625,5 miliona evra.

„Ovi izuzetni rezultati omogućuju nam da i dalje ulažemo ne samo u razvoj sopstvenih proizvoda, već i šire – u zajedničke projekte razvoja sa drugim kompanijama i u licenciranje proizvoda. Sve to predstavlja podršku našoj održivosti i dugoročnom rastu dok paralelno nastavljamo da gradimo najbolji tim u industriji“, naglasio je generalni direktor Štade Peter Goldšmit.

Kada je reč o poslovnim rezultatima kompanije Hemofarm, članice Štada grupe, ona je u 2019. godini zadržala lidersku poziciju na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i dodatno pojačala svoje proizvodne kapacitete.

„Hemofarm je regionalni lider u svojoj branši, koji je prošlu godinu završio sa maksimalnim učinkom. Ostvarili smo rekord u proizvodnji od 5,7 milijardi tableta, nikad veći proizvodni portfolio, a poentirali smo sa rekordnom prodajom“, ističe generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Štada je tokom 2019. ostvarila znatan porast tržišnog udela na skoro svim svojim glavnim tržištima, navodi se u saopštenju.

Dvocifren napredak u prodaji zabeležen je u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. U Rusiji novoimenovani menadžerski tim sprovodi novu strategiju usmerenu na poboljšavanje rezultata iz prošle godine. Štada je nastavila da ulaže i u tržišta u nastajanju, naročito na Bliskom Istoku, Vijetnamu i Filipinima.

Akvizicije dogovorene krajem 2019. godine, a nedavno zatvorene, takođe su značajno ojačale prisustvo Štade u centralnoj Evropi, Rusiji i druge CIS zemlje. Osim bogatijeg portfolija, prošlogodišnje akvizicije Takede, Walmarka i Biopharme donele su novih 1.300 zaposlenih u Štadu, koja će u 2020. ostati fokusirana na svojih pet strateških prioriteta: superiorni rast kroz ubrzanje razvoja novih proizvoda, liderski prodajni i marketinški kapaciteti, visoko efikasan i pouzdan lanac snabdevanja, ekonomičan model poslovanja i kultura rasta zasnovana na vrednostima, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.