U trendu

Strane direktne investicije u svetu pale 40% u prvom polugođu

ŽENEVA – Strane direktne investicije (SDI) u svetu pale su za 41 odsto na 470 milijardi dolara u prvih šest meseci ove godine, što je najniži nivo od 2005., prema preliminarnim podacima UN Agencije za trgovinu i razvoj, UNCTAD.

Poreska reforma predsednika Donalda Trampa u SAD-u glavni je uzrok ovog sunovrata koji se nadovezao na pad od 23 odsto 2017. godine, jer su američke firme izvršile povraćaj novca u otadžbinu u neto iznosu od 217 milijardi dolara iz svojih kompanija u inostranstvu, rekao je šef za investicije UNCTAD-a DŽejms DŽan, prenosi Rojters.

„Investicioni tokovu su više pod uticajem politike, a manje ekonomskih ciklusa“, rekao je DŽan na konferenciji za novinare, navodeći kao ilustraciju poreske reforme u SAD i ekonomsku liberalizaciju u Kini.

„Sve u svemu, slika je turobna, a ni perspektive nisu toliko optimistične“, dodao je.

Strane direktne investicije, koje uključuju kupovinu preduzeća u inostranstvu, pozajmice jednog društva drugom unutar iste kompanije (intra-company loans) i ulaganja u nove projekte u inostranstvu koji kreću od nule (grinfild investicije), predstavljaju okosnicu globalizacije i potencijalni signal rasta korporativnih lanaca snabdevanja i budućih trgovinskih veza.

Ali, one mogu ići i u suprotnom smeru kada se kompanije povlače iz stranih projekata ili vraćaju zaradu u domovinu. Takvi zaokreti mogli bi da erodiraju značaj međunarodnih lanaca snabdevanja, čiji je značaj kao pokretača međunarodne trgovine rastao do 2011., a od tada stagnira, rekao je DŽan.

Budući da su američke kompanije povukle zarade iz inostranstva u matičnu zemlju u prvoj polovini godine, Kina je postala vodeća destinacija za SDI sa prilivom od 70 milijardi dolara, što je rast od šest procenata.

Zemlje u razvoju privukle su duplo više stranih direktnih investicija od iznosa koji su zabeležile sve razvijene zemlje zajedno. Naime, države u razvoju su zabeležile tek neznatni pad ulaganja, za 4,0 posto, na 310 milijardi dolara.

S druge strane, priliv SDI u Evropu je pao za 93 posto, pri čemu je Irska – tradicionalna evropska baza za mnoge američke multinacionalne kompanije – zabeležila negativan skor od 81 milijardu dolara, a Švajcarska je izgubila 77 milijardi dolara.

Britanija je, međutim, skočila na drugo mesto na globalnoj SDI rang listi sa 66 milijardi dolara priliva, pošto su međunarodne kompanije prebacivale novac u Britaniju kroz unutar-kompanijske zajmove.

Sjedinjene Države su na trećoj poziciji sa 46,5 milijardi dolara priliva. Četvrta je Holandija koja je privukla 44,8 milijardi dolara stranih ulaganja, a među prvih deset su još Australija (36,1 milijarda dolara), Singapur, (34,7 milijardi), Hong Kong (33,6 milijardi), Španija (29,8 milijardi), Brazil (25,5 milijardi) i Indija (21,6 milijardi).

Uprkos ukupnom usporavanju, grinfild investicije beleže rast od 42 odsto, pružajući tračak nade da će uslediti jači tokovi novca, koji će pokrenuti rast potrošnje i trgovine u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.