U trendu

Suđenje Eplu za monopol po tužbi EU zakazano za 14. februar

SAKRAMENTO – Američka tehnološka kompanija Epl nastojaće da na zatvorenom ročištu zakazanom za utorak 14. februar ubedi antimonopolska regulatorna tela EU da ne blokira pristup konkurenata svojoj tehnologiji koja se koristi za mobilne novčanike, rekli su upućeni izvori.

Saslušanje kojem će prisustvovati visoki predstavnici Evropske komisije, nacionalni zvaničnici za konkurenciju, rukovodioci kompanije Epl i podnosioci žalbi dolazi devet meseci nakon što je komisija EU za nadzor konkurencije optužila kompaniju za zloupotrebu položaja na tržištu.

Evropska antimonopolska agencija saopštila je da antikonkurentnske prakse Epla datiraju iz 2015. godine kada je osnovan Epl pej.

EU je optužila kompaniju Epl za zloupotrebu dominantnog položaja u načinu na koji upravlja aplikacijom Epl pej tako što ograničava konkurenciju sprečavajući programere aplikacija za mobilne novčanike da pristupe neophodnom hardveru i softveru na svojim uređajima.
Komisija tvrdi da ta praksa ima isključujući efekat na konkurente i dovodi do manje inovacija i manjeg izbora za potrošače mobilnih novčanika na ajfon uređajima.

Epl se na zahtev Rojtersa za komentar pozvao na svoje prošlogodišnje saopštenje u kojem navodi da je Epl pej samo jedna od mnogih opcija dostupnih evropskim potrošačima koja je obezbedila jednak pristup svojoj tehnologiji Niar-fild komunikacija (NFC).

Kompanija bi se mogla suočiti sa kaznama u iznosu do 10 odsto svog globalnog prometa ukoliko bude proglašena krivom za kršenje antimonopolskih propisa, prenela je britanska agencija.

Plaćanje mobilnim novčanicima znači da korisnik u svom mobilnom telefonu ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika i da se u tom digitalnom novčaniku nalazi kartica kojom se plaća.

NFC je komunikacija kratkog polja i predstavlja skup standarda za pametne telefone i ostale mobilne uređaje kojima se uspostavlja radio veza između njih.

Epl pej je aplikacija posredstvom koje je omogućeno mobilno plaćanje i digitalni novčanik kompanije Epl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.