U trendu

Tehnološki giganti zahtevaju zaštitu od Trampovih tarifa

VAŠINGTON – Četiri vodeće američke tehnološke kompanije obratile su se danas trgovinskom predstavniku SAD Robertu Lajtizeru, zahtevajući zaštitu od predložene treće runde Trampovih tarifa.

Kompanije Del, Sisko, DZuniper Netvorks i Hjulit Pakard upozoravaju da će novi porezi dovesti do gubitka radnih mesta u SAD i do povećanja troškova kompanija, jer mnoge njihove komponente dolaze iz Kine, prenosi BBC.

Carinska stopa od 10 do 25 odsto bi „prouzrokovala veliku, disproporcionalnu ekonomsku štetu američkim interesima“, navodi se u pismu upućenom trgovinskom predstavniku SAD.

Četiri tehnološke kompanije brinu da će tarife povećati njihove izdatke za stavke kao što su hard diskovi, serveri i oprema za umrežavanje, što bi moglo da nagrize njihove profite i da rezultira smanjenjem radnih mesta u SAD.

„Niža dobit koju bi mogle da prouzrokuju carine bi, tokom vremena, mogla da dovede do zamrzavanja zapošljavanja, stagniranja zarada, pa čak i gubitka poslova, ali i da nanese štetu investitorima kroz smanjene dividende“, dodaje se u njihovom pismu.

Trgovinski rat američkog predsednika sa Kinom dodatno se zahuktao prošlog meseca kada su SAD uvele drugu rundu tarifa od 25 odsto na kinesku robu vrednu 16 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.