U trendu

Teksaški ERCOT smenio izvršnog direktora Bila Magnesa

OSTIN – Teksaški regulator elektroenergetske mreže (ERCOT) smenio je izvršnog direktora Bila Magnesa zbog prekida u snabdevanju prošlog meseca, usled kojeg su stanovnici u nevremenu danima bili bez grejanja, struje ili vode, a više lica je izgubilo život, prenosi Rojters.

„Odluka ERCOT-a da smeni izvršnog direktora Bila Magneša signalizira odgovornost za katastrofu koja je zadesila našu državu pre dve nedelje“, rekao je teksaški državni tužilac Ken Pakton u izjavi na Tviteru, navodi agencija.

Potez je pozdravio i guverner Teksasa Den Patrik, koji je u ponedeljak pozvao šefove ERCOT-a i Komisije za komunalne usluge da podnesu ostavke.

ERCOT je saopštio da je naloženo da se Magnes otpusti sa otkaznim rokom od 60 dana i da je pokrenuta procedura za postavljanje novog izvršnog direktora.

Sedam od 15 direktora ERCOT-a podnelo je ostavke u poslednjih nedelju dana, a šef državne Komisije za komunalne usluge, koja je nadgledala ERCOT, podneo je ostavku u ponedeljak, navodi agencija.

Sredinom februara snežna oluja je privremeno onesposobila do polovine državnih proizvodnih postrojenja u Teksasu, što je izazvalo prekide u snabdevanju u kojima je skoro četir miliona korisnika ostalo bez struje, a to podiglo cene električne energije na deset puta veću vrednost od normalne, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.