U trendu

Telekom: Junajted media i SBB prijavom ponovo vrše pritisak

BEOGRAD – Kompanije Junajted media i SBB, koje posluju u okviru Junajted grupe, nastavljaju da vrše pritisak na nezavisne institucije i prejudiciraju odluku Komisije za zaštitu konkurencije o dozvoljenosti poslovne saradnje između Telenora i Telekoma Srbija, saopštio je danas Telekom.

Junajted grupa je prethodno objavila da su kompanije SBB i Junajted media podnele krivičnu prijavu protiv Telekom Srbija a.d. Beograd i Telenor d.o.o. Beograd i odgovornih lica u tim kompanijama, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zaključenje restriktivnog sporazuma iz člana 229 stav 1 Krivičnog zakonika.

U saopštenju Junajted grupa je navedeno da postoje osnovi sumnje da su prijavljeni krajem 2020. i početkom 2021. godine zaključili restriktivni sporazum kojim se vrši podela tržišta u cilju potiskivanja trećeg učesnika sa tržišta i to SBB u pogledu infrastrukture, a Junajted media u pogledu medijskih sadržaja.

Telekom postavlja pitanje zašto se prijava podnosi baš sad.

„Postavlja se jasno pitanje zašto se sada, nakon skoro tri meseca i u trenutku kada ističe rok za nadležnu Komisiju za zaštitu konkurencije da donese svoju odluku, podnosi ova volšebna krivična prijava“, navodi Telekom.

Da je reč o nastavku propagandne kampanje protiv uvođenja slobodne utakmice, koja za cilj ima da SBB ostane nezakonito dominantan igrač na tržištu, ističu iz Telekoma, pokazuje i činjenica da navodna krivična prijava koju spominju nema nikakvo pravno utemeljenje, jer ti ugovori još nisu ni stupili na snagu, niti to po zakonu mogu bez odobrenja Komisije.

Telekom ukazuje da je predložena saradnja dve kompanije, Telenora i Telekoma Srbija, urađena u skladu sa najboljim evropskim standardima i podrazumeva iznajmljivanje Telekomove optičke infrastrukture Telenoru i distribuciju sadržaja, po komercijalnim i potpuno neekskluzivnim uslovima.

„Ističemo da je sve u skladu sa najboljom praksom i zakonom i da je uredno prijavljeno Komisiji za zaštitu konkurencije na odlučivanje. Ukoliko bude odobrena od nadležne Komisije, pomenuta saradnja doprineće liberalizaciji tržišta, a sve u korist krajnjih potrošača“, navedeno je u saopštenju Telekoma.

Junajted grupa tvrdi, kako je navela u saopštenju, da zakoni Srbije i međunarodni pravni standardi izričito zabranjuju sporazumno i usaglašeno delovanje radi podele tržišta sa namerom potiskivanja drugih tržišnih konkurenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.