U trendu

TOS: Na Zlatiboru 25.000 turista, gosti oduševljeni novim izgledom jezera

Direktor Turističke organizacije Zlatibora Vladimir Živanović rekao je danas da je na toj planini oko 25.000 gostiju i da će se takva poseta sigurno zadržati do kraja avgusta, a da su gosti oduševljeni novim izgledom jezera.

„Zlatibor je i ovog leta opravdao titulu najposećenije planine u Srbiji, tokom letnjih meseci bio je pun turista, na planini i dalje boravi do 25.000 turista dnevno, a takav promet zadržaće se sigurno do kraja avgusta“, rekao je Živanović.

Tokom septembra gosti, prema rečima Živanovića, mogu očekivati jednako kvalitetan i sadržajan boravak kao i tokom jula i avgusta jer će svi lokaliteti u okolini biti otvoreni za posetioce, svi sadržaji poput zabavnih parkova, adrenalinskih tura biće im na raspolaganju, dok će turističke agencije organizovati jednodnevne izlete kojima se može obići cela Zapadna Srbija.

Iako se “Zlatiborsko kulturno leto’, prema njegovim rečima, zvanično završava krajem avgusta, tokom septembra biće organizovane pozorišne predstave i bioskopske projekcije u Kulturnom centru.

Galerija tog centra će, kako je rekao, biti dostupna svim zainteresovanim turistima i u njoj će se svakog meseca postavljati nova izložba.

Živanović je rekao da je ove sezone novim sjajem zasijao rekonstruisani Kraljevski trg, koji je, zahvaljujući velikim ulaganjima opštine Čajetina, dobio potpuno novi izgled, a da je brojne turiste ovog leta dočekalo jezero ispunjeno potpuno čistom izvorskom vodom, sa dve velike dekorativne prskalice i drugim sadržajima koji krase ovaj planinski biser.

„Oko jezera je postavljena drvena zaštitna ograda koja se na najlepši način uklopila u celokupan planinski ambijent, a posetioci Zlatibora sada uživaju, odmarajući se na klupicama rasporedjenim duž obale. Po obnovljenom koritu postavljena je dekorativna rasveta u obliku zvezdanog neba. Svetlosni snopovi koji imaju mogućnost promene boje i efekata tokom večeri posebno naglašavaju lepotu jezera“, rekao je Živanović.

Istakao je da su nesvakidašnje bočne prskalice, koje su jezeru dale posebnu draž, veoma atraktivne za fotografisanje pa su prepoznatljiv motiv na svim društvenim mrežama.

Mladi se, kako je rekao, utrkuju ko će na Fejsbuk ili Instagram postaviti lepšu fotografiju zlatiborskog jezera i zato je gužva na ovalnom proširenju pored brane jezera postala svakodnevna pojava jer nestrpljivi posetioci čekaju u redu da se fotografišu i naprave nezaboravnu uspomenu sa Zlatibora.

Plan je, kako je rekao da se uredi promenada od Kraljevog trga i zlatiborske pijace ka hotelu „Tornik“.

„Tako će pešačkom zonom biti povezan veliki deo Zlatibora, posetioci će moći da se šetaju promenadom od malog kružnog trga na početku šetališta, preko trga, do hotela ‘Tornik’, a onda da nastave ka stazi do spomenika na Šumatnom brdu, što je jedna od najlepših lokacija na Zlatiboru“, rekao je Živanović.

Ove godine turisti su, prema njegovim rečima, uživali u bogatom programu „Zlatiborskog kulturnog leta“ i obilasku okolnih lokaliteta, Stopića pećine, gostiljskog vodopada, Kaubojskog grada, Muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu, a najveće interesovanje ipak je bilo za vožnju zlatiborskom gondolom.

„Sa panoramske vožnje od centra Zlatibora do vrha Tornika turisti nose najlepše impresije. Čak i oni koji su se već vozili gondolom tokom zimskih i prolećnih meseci vraćaju se da ponove avanturu uživajući u letnjim pejzažima Zlatibora“, rekao je Živanović.

Dodao je da su brojne turiste ovog leta privukle adrenalinske aktivnosti poput vožnje kvadova, zip lajna, škole jahanja, a oni koji nisu bili spremni za takav izazov mogli su da se prepuste šetnji do okolnih vidikovaca.

Veliko interesovanje privukla su, kako je rekao, kupališta u okolini Zlatibora, bazeni u Golovu i Gostilju, “Zlatiborska jezera“, Jokino vrelo i Boškova voda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.