U trendu

Tradicionalni zlatiborski proizvodi na sajmu poljoprivrede u Kragujevcu

Čajetinsko preduzeće „Zlatiborski eko agrar“, njegova mlekara „Naša Zlatka“ i 16 poljoprivrednih proizvođača sa Zlatibora predstavili su svoje tradicionalne prehrambene proizvode na 19. Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu.

Sajam je otvoren juče i traje do 10. septembra.

Direktor „Zlatiborskog eko agrara“ Marko Marić je istakao da na teritoriji opštine Čajetina postoji oko 1.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja većinom koriste opštinske podsticaje za poljoprivredu i na taj način uspevaju da sačuvaju tradicinalne proizvode zlatiborskog kraja.

Tehnolog Mlekare „Naša Zlatka“ Milica Kuzeljević rekla je da se svi njihovi proizvodi prave na tradicionalan način, isto kao što su ih pravile bake i majke sa Zlatibora, bez hemije i samo uz korišćenje soli kao konzervansa.

Na sajmu izlaže i destilerija „Prezident“ iz Šljivovice, čiji predstavnik Ivan Kostić je kazao da su im trenutni godišnji kapaciteti proizvodnje rakije od kruške, dunja, grožđa i šljiva 150 hiljada litara.

Porodična Pršutana Filipović iz Mačkata izložila je goveđi, ovčiji i svinjski pršut, slaninu, suva rebra i sudžuk.

Pažnju sajamskih posetilaca privukao je i šumski med Pčelarstva Kolaković, nosilac žiga „Dobro sa Zlatibora“, specifičan po tome što se u njegovom pripremanju koristi crnjuš, autohtona biljka sa Tare i Zlatibora i koja cveta i ispod snega.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar