U trendu

Trgovci za sutraĆĄnji „crni petak“ nude popuste i do 70%

BEOGRAD – Sudeći prema popustima koje za sutraĆĄnji „crni petak“ potroĆĄačima nudi većina trgovaca, u svetu popularni „blek frajdej“ se izgleda „primio“ i kod nas, a naročito kod prodavaca tehničke robe, kao i u onlajn trgovini.

Pojedini veliki trgovci tehničkom robom crni petak su produĆŸili i na viĆĄe dana, neretko i na celu nedelju, a popusti koje nude na belu tehniku, telefone, male kućne aparate, televizore, laptopove, kreću se od 20 pa do čak 60 ili 70 odsto.

Tako recimo, ĆĄporet koji je koĆĄtao oko 27.000 dinara sada moĆŸe da se pazari za 19.000, tablet je sa oko 22.00 dinara sniĆŸen na oko 15.000, a cena usisivača od 22.000 je prepolovljena i sada iznosi oko 11.000 dinara.

SluĆĄalice sa mikrofonom. takozvane komentatorske preko glave, umesto za 3.990 dinara nude se za 1.900, dakle za 2.000 manje, ĆĄto znači da se po novoj ceni za iste pare moĆŸe kupiti dvoje sluĆĄalica.

Popusti se ne nude samo na tehničku robu, pa je jedan poznati trgovac posteljnom robom cene duơeka i jastuka snizio za 20 odnosno 50 odsto.

Tako jastuk koji je koĆĄtao oko 3.600 dinara ima novu, duplo manju cenu a duĆĄek je sa oko 39.000 dinara sniĆŸen na oko 32.000.

Oni koji joĆĄ nisu nabavili zimsku obuću, a nameravaju da to urade uskoro, mogu upravo na popustu povodom „crnog petak“, po znatno povoljnijim cenama naći modele za sebe.

U pojedinim radnjama nude se popusti od 30 do 50 odsto, pa se moĆŸe uĆĄtedeti od par do nekoliko hiljada dinara, zavisno od modela obuće.

Kupci koji čeơće obilaze radnje i znaju kako se kreću cene, svakako će moći da realnije procene da li su sniĆŸenja stvarno tolika koliko trgovci velikim brojevima ističu ili su oni pak prvo podigli cene pa ih tek onda spustili, da bi popust izgledao veći.

A to ơto je popust veći ima svoj psiholoơki efekat na kupca, jer će on kupujući proizvod na velikom popustu imati osećaj da je dobro proơao, čak i kada neơto malo skuplje plati.

Dosta kupaca je već danima unapred rezervisalo svoje proizvode po ceni koja će vaĆŸiti sutra i spremni su na čekanje u redovima koji su za „crni petak“ izvesni, jer su svesni da sve mora nekako da se plati pa i jeftina roba.

Kada je reč o tome kako je nasao „blek frajdej“, viĆĄe je verzija.

Smatra se da je tako nazvan zbog toga ĆĄto su američki trgovci posle Dana zahvalnosti počeli da ostvaruju profit, odnosno da od tog dana ulaze „u crno“, i izlaze iz perioda gubitaka, kada su bili „u crvenom“, poĆĄto su svoje minuse beleĆŸili crvenom olovkom.

Jedno od popularnih miĆĄljenja je i da su ovaj naziv stvorili američki vozači i saobraćajni policajci koji su strepeli od velikih guĆŸvi u saobraćaju nakon Dana zahvalnosti u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.