U trendu

Trgovinski deficit Britanije sa EU na rekordnom nivou u poslednjem tromesečju

LONDON – Trgovinski deficit Velike Britanije sa Evropskom unijom porastao je na rekordnu visinu u poslednjem tromesečju 2022, nakon što je uvoz iz tog bloka skočio, preneo je danas Blumberg.

Manjak u bilansu robne razmene porastao je na 32,9 milijardi funti u istom periodu.

Ne računajući plemenite metale, uvoz iz EU je dostigao rekordnu vrednost od 82 milijarde funti, dok je u taj blok Britanija izvezla robu u vrednosti od 49,2 milijarde funti, prema podacima britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Ekonomistkinja u konsultantskoj kući Panteon Makroekonomiks Gabrijela Dikens, izjavila je da je „Bregzit i dalje važan deo slike“, pošto nastavlja da koči izvoz.

„U realnom smislu, izvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva, ne računajući nestabilne transakcije, bio je 9,4 odsto ispod nivoa iz 2018, pre nego što su Bregzit i pandemija kovid-19 uticali na podatke“, rekla je Dikens.

Blumberg navodi da je samo u decembru 2022. uvoz iz EU porastao za 3,8 odsto, odnosno 28,5 milijardi, što je još jedan maksimum, a na taj postotak najviše je uticala nabavka mašina i transportne opreme, i to najviše brodova iz Nemačke, kao i goriva.

I pored carinskih kontrola koje su u januaru 2022. uvedene između Britanije i EU, uvoz iz EU bio je za 1,3 milijarde funti veći od uvoza iz ostatka sveta.

Kreatorka politike Centralne banke Engleske Ketrin Man rekla je da je Bregzit doprineo krizi sa troškovima u Britaniji i da je zemlju „ujedinio“ u borbi sa inflacijom.

„Nijedna druga zemlja nije odlučila da jednostrano nametne trgovinske barijere svojim najbližim trgovinskim partnerima“, rekla je Man.

Bilans ukupne trgovine robom i uslugama sa celim svetom takođe je u decembru pao na rekordno nizak nivo od -11,4 milijarde funti, delom zbog viših cena gasa, a nasuprot tome, izvoz iz svih naprednih ekonomija bio je 3,8 odsto iznad proseka iz 2018. u novembru, navodi agencija.

Prema procenama Kancelarije za statistiku, uvoz usluga porastao je za 0,1 milijardu funti, odnosno 0,4 odsto, dok je izvoz smanjen za 0,2 milijarde funti, to jest 0,4 odsto, što predstavlja problem za britanski uslužni sektor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.