U trendu

Turistički radnici na trgovima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca apelovali za spas

Predstavnici turističkih agencija, agencija za iznajmljivanje automobila i vodiča apelovali su danas istovremeno na trgovima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca da ih država spasi od krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 zbog čega nemaju posla jer su zaustavljena putovanja.

Na četiri manifesracije u sva četiri grada pod nazivom „10 minuta za spas turizma – Sačuvajmo turizam“ u organizaciji Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) pročitan je apel u kome ti turistički radnici traže od države da ih „prepozna kao najugroženiji sektor“ nakon obustave putovanja.

„Turistički vodiči, turističke agencije – receptivne (dovode strane goste u Srbiju) i emitivne, kao i rent-a-car agencije već pet meseci su bez posla i prihoda, pa je situacija gotovo katastrofalna sa stanovišta preživljavanja“, navodi se u apelu.

Dodaje se da na apel za pomoć turističkom sektoru koji su prosledili državnim institucijama još nisu dobili odgovor, ali da, kako su naveli, postoje naznake da se traži način da im se pomogne.

„Pozivamo naše državne organe da nas podrže i pomognu nam da nastavimo sa poslom koji volimo, za koji smo se školovali i koji hrani naše porodice, a koji je generacijama naših putnika donosio najlepše uspomene“, navodi se u apelu.

Turistički radnici su u apelu naveli i da su „sigurni da će i njihovi putnici, ali i strani gosti koji otkrivaju Srbiju u njima imati najbolje ambasadore, koji će kao i do sada, umeti da predstave Srbiju na najlepši mogući način“.

Dragana Lazarević iz turističke agencije „Dolče vita“ u Kragujevcu rekla je novinarima na trgu tog grada gde je održana manifestacija da očekuje da će država da vidi njihove „vapaje i molbe“.

Direktor TA „Holidej“ iz Kragujevca Nenad Trakić je rekao novinarima da su u prethodnih pet meseci agencije imale minimalne ili nikakve prihode.

„Ono što je nama potrebno je da malo udahnemo vazduha, da nam Vlada malo pomogne, jer nećemo imati prihode do kraja godine“, kao je Trakić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.