U trendu

Turković u Beču optužila HR zbog Trgovske gore

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković optužila je, na međunarodnom forumu u Beču, Hrvatsku da najavljenom gradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ugrožava prava BiH i živote njenih građana koji žive uz reku Unu, saopšteno je iz tog resora.

Turkovićeva je o pitanju gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori govorila na zasedanju 64. opste skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je održana u glavnom gradu Austrije.

Ona je, kako se navodi, kazala kako bi taj projekt, ukoliko bi se realizovao na samoj granici s BiH, ugrozio živote do 300.000 ljudi.

„Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad preti curenjem u podzemne vode koje se ulivaju u reku Unu, na koju se stanovništvo severne BiH egzistencijalno oslanja. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra da predloženo mesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne potrese, klizišta i poplave“, rekla Turkovićeva.

Istakla je da područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad.

Ona je zaražila pomoć Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju „kako bi pomogli Hrvatskoj da pronađe sigurno i prikladno mesto za svoj nuklearni otpad“ .

Gradnji se protive i vlasti hrvatske opštine Dvor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.