U trendu

Turska lira od decembra na listi valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije

Turska lira će od 1. decembra ove godine biti uvedena na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije, odlučio je danas Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS).

NBS je saopštila da se pri donošenju takve odluke rukovodila učešćem Turske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapredjenje ekonomske saradnje izmedju dve zemlje u narednom periodu.

„U obzir je uzet i konstantan rast broja turskih državljana koji posećuju Srbiju. Takodje, uvodjenjem turske lire na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu olakšava se poslovanje turskim i domaćim kompanijama koje medjusobno saradjuju, što će se povoljno odraziti na obim spoljnotrgovinske razmene“, navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka očekuje da će uvodjenje turske lire podsticajno uticati i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije i Turske.

Turska lira će biti uključena na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju, ali i na listu deviza koje NBS može kupovati i prodavati na deviznom tržištu.

Valuta Turske će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „turska lira“ sa slovnom oznakom TRY i numeričkom oznakom 949.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar