U trendu

U planu da Slobodna zona Pirot bude povezana i sa rekama

BEOGRAD – Slobodna zona u Pirotu, koja je proglašena najboljom u ovom delu Evrope, planira izgradnju intermodalnog terminala, koji će kombinovati drumski i železnički saobraćaj, i koji će znatno podići transportne kapacitete te zone, izjavio je danas pomoćnik ministara zadužen za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Dodao je i da su na jučerašnjem sastanku predstavnici Ministrstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović, Slobodne zone Pirot i direktori luka u Srbiji razgovarali o tome da se taj intermodalni terminal poveže i sa lukama u Srbiji.

„Na taj način bi se iskoristili benefiti vodnog saobraćaja koji je najefikasniji i najjeftiniji vid transporta kada govorimo o prevozu veće količine robe na većoj udaljenosti“, rekao je Kovačević za Tanjug.

Kaže da su na jučerašnjem sastanku predstavnici luka u Smedevu, Pančevu i Prahovu predstavili ono čime raspolažu i pokazali interesovanje za taj projekat.

„Utvrdili smo da je tu ključna uloga Ministarstva da na centralnom mestu poveže različite subjekte i da uskladi sve planove razvoja. U Ministarstvu postoje ozbiljni planovi za kombinovanje transporta i naše Ministarstvo je na pravom putu da završi ono što se zove iskorišćavanje punih transportnih kapaciteta Srbije“, ukazao je Kovačević.

Tome doprinosi, kaže, završetak Koridora 10 i 11, ali i započinjanje nekoliko važnih drumskih koridora koji bi trebalo da budu završeni od tri do četiri godine i tada će, istakao je, tranzitni kapaciteti u Srbiji biti u potpunosti iskorišćeni.

Sledeća faza razvoja, navodi Kovačević, biće razvoj logistike, kako bi se, kaže, stvorila dodatna vrednost za privredu koja proizvodi u Srbiji i te proizvode dalje izvozi.

„Tu su od velikog značaja multimodalni transport i logistički centri, a naročito slobodne zone. Slobodnu zonu u Pirotu vidimo kao veliku šansu za razvoj železničkog, drumskog i vodnog transpota“, rekao je Kovačević.

Dodao je da će upravo na tome biti fokus Ministarstva u naredom periodu – povezivanje intermodalnih terminala sa rečnim lukama i iskorišćavanje potencijala Dunava i Save kao tranzitnih ruta ka Centralnoj i Zapadnoj Evropi, kao i ka Bliskom Istoku.

Govoreći o Slobodnoj zoni u Pirotu, Kovačević kaže da su tamo izgrađeni veliki pogoni, za početak pogon „Tigra“ koji ima ogromnu količinu proizvodnje automobilskih guma, ali i drugh repromaterijala i finalnih proizvoda koje kompanije iz te zone generišu.

Zbog toga se, ističe, i nameće tema bolje organizacije i boljeg transporta ogromne količine robe u Slobodnoj zoni u Pirotu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.