U trendu

U Prirodnjacki muzej u Ovcar Banji ulozeno 30 miliona dinara

BEOGRAD – U izgradnju i opremanje Prirodnjačkog centra u Ovačar Banji, u kojem se nalazi deo za naučno-istraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uloženo je oko 30 miliona dinara, poručila je danas, prilikom otvaranja tog centra, ministraka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Miistarka Vujović je danas otvorila Prirodnjački centar u Ovčar Banji, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, saopštili su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Izrazila je ponos zbog realizacije ovog projekta, jer, ocenila je, biser prirode kakav je PIO „Ovčarsko-kablarska klisura“ zaslužuje svoj muzej u kojem će biti izloženi eksponati karakteristični za ovo zaštićeno područje.

Vujovićva je istakla da je izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

Objanila je da je Centar izgrađen u zgradi nekadašnje osnovne škole koja je preuređena i adaptirana u muzej prirode, te naglasila da će se ovaj objekat i u budućnosti koristiti za edukativne svrhe, kao i za razvoj obrazovnog turizma.

„U Prirodnjačkom centru posetioci, a naročito oni najmlađi, moći će da uče o prirodi i značaju životne sredine, što je važno za podizanje svesti o ovoj temi i dorinos našem cilju da na nivou čitave Srbije razvijemo sistemsko obrazovanje za ovu oblast“, rekla je Vujovićeva.

Ministarka je podsetila da je prošle godine Uredbom o proglašenju PIO „Ovčarsko – kablarska klisura“ izvršena revizija zaštite i duplo povećana površina zaštićenog područja, sa 2.250 na 4.910 hektara, kao i da je uspostavljen režim zaštite prvog stepena u određenim delovima.

Istakla je da Ministarstvo zaštite životne sredine svake godine odvaja značajna sredstva za zaštićena područja.

„Pored redovnog upravljanja, ove godine ćemo u Ovčarsko-kablarskoj klisuri uložiti više od 20 miliona dinara za uređenje priobalja kod jezera Međuvršje. Zahvaljujem premijerki Brnabić, kolegama ministrima u vladi što su prepoznali potencijal i značaj Ovčarsko-kablarske klisure i pokrenuli projektne aktivnosti, koje će uz adekvatno upravljanje direktno uticati na održivi razvoj ovog zaštićenog područja“, kazala je Vujovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar