U trendu

U Srbiju stižu ukrajinski pilići hranjeni GMO?

Ukrajinski Tajkun Jurij Kosjuk, vlasnik kompanije MHP, preko „Perutnine Ptuj“ poslovaće i u našoj zemlji. Stočna hrana u Ukrajini najvećim delom potiče od GM zrna soje i kukuruza, pa je jeftinija.

Ukrajinska kompanija MHP, u vlasništvu tajkuna Jurija Kosjuka, „teškog“ 1,16 milijardi evra, na korak je do preuzimanja slovenačkog prehrambenog giganta „Perutnina Ptuj“, koja je vlasnik i srpskog „Topika“ iz Bačke Topole, pišu Novosti.

Iako su Ukrajinci već objavili i zvanično da su pazarili ovu kompaniju, čekaju se reakcije slovenačke države, ali i regulatornog tela koje se bavi monopolima. Ukrajinska grupacija predala je zahtev za odobrenjem i kod srpske Komisije za zaštitu konkurencije.

Od „Perutnine“, koja je u našoj zemlji vlasnik fabrike „Topiko“, živi oko 700 porodica u Srbiji. Čak 70 odsto „Perutninine“ proizvodnje u Srbiji čine lokalni dobavljači. Dolaskom novog vlasnika moguće je da će se ta politika promeniti, naročito ako se zna da se poslovni model MHP grupacije bazira isključivo na jeftinoj proizvodnji pilića u Ukrajini.

Problem genetički modifikovane hrane u Ukrajini nije najbolje regulisan, pa stočna hrana najvećim delom potiče od GM zrna soje i kukuruza.

„Proizvođači su dužni da obaveste kako je nešto i čime hranjeno, ali životinje koje su jele GM hranu, a mi to kao druga ruka konzumirali, ni po kojoj regulativi EU se ne računa kao GM proizvod“, kaže profesor Miša Dimitrijević, genetičar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

„To bi trebalo da se stavlja na deklaraciju, ali mislim da u mnogim zemljama EU nije zabranjeno hraniti životinje GM hranom. Teško je i da se kontroliše takvo meso, da se otkrije šta je životinja jela, teorijski je moguće ali to se ne radi. Generalno, ne možemo da znamo šta je životinja jela, a sumnjam da iko to i kontroliše“, kaže Dimitrijević.

I dok je proizvođačima pilića u Srbiji glavni adut to što je u Srbiji zabranjen promet, prodaja i sve što ima veze sa GMO, stručnjaci objašnjavaju da je nije isključeno da dobar deo mesa, koje se uvozi u našu zemlju, potiče od životinja hranjenih GM stočnom hranom. A to je gotovo nedokazivo.

„Prema zvaničnom godišnjem izveštaju ove ukrajinske kompanije, u 2017. cena proizvodnje po kilogramu pilećeg mesa iznosila je 1,07 evra, dok ’Perutninu‘ taj isti kilogram košta tri evra“,  objašnjava izvor „Novosti“.

Samo u prošloj godini izvoz ukrajinskih pilića u EU je porastao za 67 odsto. Inače, ova ukrajinska kompanija već je imala aferu u EU, gde su je lokalni farmeri optuživali da zloupotrebljava trgovinski sporazum između Brisela i Kijeva. Kako su tvrdili, evropsko tržište bilo je preplavljeno ukrajinskim pilićima, koji su bili upakovani pod oznakom EU.

„Privredno društvo MHP, sa sedištem u Ukrajini, podnelo je prijavu koncentracije radi sticanja kontrole nad društvom ’Perutnina Ptuj‘“, kažu u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Postupak je u toku i tek po njegovom okončanju, rešenje će biti objavljeno.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.