U trendu

UNDP i Vlada Švajcarske u kampanji za veće učešće gradjana Srbije u upravljanju lokalnim …

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlada Švajcarske započeli su nacionalnu kampanju u Srbiji „Da se upoZnamo“, kojom će se promovisati primeri dobre prakse iz lokalnih samouprava o učešću gradjana u planiranju i raspodeli budžeta, rečeno je danas u Beogradu.

Projekat „Unapredjenje revizije na opštinskom nivou u cilju jačanja odgovornosti i efikasnosti u upravljanju javnim finansijama“, čiji je cilj uključivanje gradjana u rad lokalne samouprave, sprovodi se od 2016. godine i u njemu je učestvovalo 15 opština.

Menadžer projekta Vera Kovačević rekla je na konferenciji za novinare da program doprinosi podizanju svesti gradjana o tome zašto je važno da učestvuju u donošenju odluka o planiranju i raspodeli lokalnog budžeta.

„Rezultati poboljšane saradnje gradjana i 15 lokalnih samouprava su obnovljeni dečiji parkovi, izgradjene biciklističke staze, obezbedjen prevoz za osobe sa invaliditetom i podignuta prihvatilišta za žrtve nasilja“, rekla je Kovačević.

Ona je istakla da je, zahvaljujući većem učešću gradjana u kreiranju budžeta, izdvojeno više novca i za izgradnju lokalne infrastrukture i sportskih klubova u mesnim zajednicama.

Dodala je da je projekat doprineo i da se „lokalne zajednice približe evropskim vrednostima, izgradi inkluzivno društvo i odgovorne institucije, jer se bolje upravlja javnim sredstvima“.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Djordje Staničić rekao je da ta organizacija godinama insistira na učešću gradjana u projektovanju budžeta „jer je to jedini put da se javna sredstva koriste u skladu sa njihovim potrebama“.

„Da bi obezbedili veće učešće gradjana u kreiranju i raspodeli budžeta izmenili smo Zakon o lokalnoj samoupravi, koji je na snazi od juna ove godine, a do kraja godine lokalne samouprave treba da izmene statute i pravilnike“, rekao je Staničić.

On je podsetio da su izmenom tog zakona odredjeni početak i dužina trajanja javne rasprave, utvrdjen je fiksni procent gradjana za pokretanje neke inicijative od pet odsto, dok je ranije to bio minimum.

Važna novina je i to, kako je rekao, što sada više lokalnih samouprava mogu da organizuju zajedničku službu jer „sve nemaju dovoljno kapaciteta da mogu da odgovore na zahteve gradjana“.

Koordinator projekta „Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije“ Bogdan Urošević rekao je da je i pored postavljenog pravnog okvira da gradjani učestvuju u donošenju i trošenju budžeta potrebno uložiti i dodatni napor da bi se to sprovelo u praksi.

Propise, prema njegovim rečima, treba primenjivati „sa punim potencijalom“ da se ne bi tumačilo da, na primer, „transparentnost budžeta“ znači samo objavljivanje podataka na sajtu u nerazumljivim formama.

„Propisana obavezna javna rasprava je jedno, a vreme njenog trajanja i način organizacije drugo“, rekao je on.

Načelnik uprave u opštini Ruma Dušan Ljubišić rekao je da je ta lokalna samouprava uvela „participativno budžetiranje“, odnosno učešće gradjana u planiranju budeta 2015. godine i za poslednje tri godine na projekte koje su predložili gradjani potrošeno je 40,6 miliona dinara.

„Ove godine na predlog gradjana u tri projekta biće uloženo 15 miliona dinara“, rekao je Ljubišić.

Istakao je da je u toj opštini u toku konkurs za kandidovanje projekata za 2019. godinu, koji traje deset dana.

Dodao je da se predlozi pretvaraju u projekte i vrednuju, zatim gradjani glasaju, a usvajaju se projekti sa najviše glasova.

„Gradjani su sve zainteresovaniji da učestvuju u donošenju odluka kako će se koristiti sredstva iz budžeta jer je 2015. u glasanju učestvovalo 500 ljudi, a prošle godine više od 3.000“, rekao je Ljubišić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.